Оценката на оборудването на АЕЦ „Белене“ била по-висока от платените за него 1,2 млрд. лв.

0
102
Министърът на енергетиката Румен Радев на площадката на газоизмервателната станция на газопровода от България към Сърбия. Снимки: 24 часа

Украинската страна имала интерес не просто към оборудването, но към целия инженерингов проект на „Белене“

Оценката, която се направи на оборудването на АЕЦ „Белене“, е над цената, която е дефинирана в решението на Народното събрание. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев пред журналисти. „Уверявам, че имаме категорично всички възможности да имаме по-висока цена. Тези суми са важни за нас, за да се подпомогне изграждането на блоковете 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“. Той допълни, че се работи по проектирането и изграждането най-сетне на жп линия до Козлодуй.

Чакат се украинските експерти и консултантите им в България, за да се запознаят на място с оборудването на АЕЦ „Белене“, посочи министърът. На украинците е предоставено всичко, което им е необходимо като информация. Съоръженията са в отлично състояние.

Това, което бавело украинците, е, че те трябвало да си изминат пътя по процедурите – осигуряване на финансирането, одобрение от парламента на това финансиране. Това, което те търсят, е комбинирано финансиране и от страна на САЩ, и от Европа. Радев припомни, че целият пул за подкрепа на Украйна е около 50 млрд. евро.

Украинската страна имала интерес не просто към оборудването, но към целия инженерингов проект на „Белене“. Това, че наричаме един проект руски, е по отношение на дизайна на основното оборудване. Останалата детайлна разработка – за алокация, сеизмика, стрес тестове, анализи, калкулации, те са дело на българския инженерингов проект, той също струва пари, поясни министърът.