Инж. Стефан Чайков: На 1 октомври няма да има кой да отстрани щетите по пътя дори от една катастрофа

0
189
Стефан Чайков

По думите му държавата дължи на близо 80 фирми около 720 милиона лева

Народното събрание трябва в спешен порядък да върне правомощията на Министерския съвет за окончателното решаване на въпроса с неизплатените пари на пътните строители за извършените от тях ремонти. Това заяви Стефан Чайков – председател на УС на Браншова камара „Пътища“, по БНТ. „След това ще разговаряме със служебния кабинет“, добави той.

По думите му, за извършени дейности държавата дължи на близо 80 фирми около 720 милиона лева. Пътните строители започват от утре безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. По-рано председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев заяви, че ще свика извънредни заседания на комисията, за да се търси решение на проблема.

„Най-важното нещо е да се промени решението на НС от 20 април, така че поне да се премахне срокът до 30 септември и освен това да се дадат правомощия на МС да реши въпроса с разплащанията и с продължаването на поддържането на пътищата“, подчерта инж. Чайков.

„Неразплащането на дължимите суми от страна на АПИ е само един от проблемите. И до този момент никой не осъзнава, че ако решението от 20 април не бъде променено в спешен порядък, на 30 септември допълнителните споразумения изтичат и тъй като няма решение на НС, никой след това не може да подпише последващо удължаване“, каза председателят на УС на ББК „Пътища“

На 1 октомври няма да има кой да отстрани щетите дори от едно ПТП, заплашено е и зимното поддържане на пътищата, предупреди Стефан Чайков. „Заплахата е абсолютно реална. Тя е юридически факт“, подчерта той.

„Забавените разплащания довеждат до това, че по 3000 км от републиканската пътна мрежа реално не се работи, тъй като няма становище на държавата законна ли е работата по тези обекти. Трябва да се произнесат регионалната комисия и парламента. ДНСК вече се произнесе кои дейности са текущ ремонт и кои – основен. Съгласно това становище, парите, които пътностроителните фирми са изработили, им се дължат безусловно“, обясни инж. Чайков.

Междуведомствената група, която трябваше да провери дейностите по текущ ремонт и излезе с невярно твърдение, че те са основен ремонт, също не отрича, че дейностите са изпълнени. Тя, включително в собствения си доклад, признава, че не е компетентна. Сега политиците са изправени пред проблема как да съпоставят становището на НДСК, която е компетентния орган, със становището на една некомпетентна работна група, коментира още председателят на УС на ББК „Пътища“.