„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Москва

0
76
Снимка: БТА

Расте броят на жертвите – вече са над 60

Броят на загиналите при терористичния атентат в Москва надхвърли 60 души, съобщиха от руския Следствен комитет, като предупредиха, че той може да се увеличи. Руското министерство на извънредните ситуации публикува списъци, в които фигурират 99 пострадали, настанени в 12 болници. По-рано здравният министър Михаил Мурaшко съобщи за 115 души, приети в лечебни заведения.

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в „Крокус сити хол“ в Красногорск в Подмосковието.

„Бойци на ИД атакуваха голяма проява в покрайнините на руската столица Москва“, твърди групировката в своя канал в приложението Телеграм, цитирана от Франс прес. Джихадистката групировка добавя, че след нападението нейният отряд, извършил атака, „се е върнал безопасно в базата си“.

Според различни източници нападателите са били между трима и петима. Те са носели тактически униформи и автоматични оръжия. Първо са открили огън по охраната на залата, намираща се в Красногорск, което е северозападно предградие на руската столица. След това нападателите са започнали да стрелят по зрителите, присъствали на концерт на групата „Пикник“.

Каналите за новини в Телеграм – База и Маш, публикуваха кадри, на които се виждат най-малко двама въоръжени мъже, напредващи в залата. На други кадри се виждат трупове и групи хора, тичащи към изхода.

Според журналист на руската агенция РИА Новости нападателите са нахлули първо на партера на концертната зала, преди да открият огън и да хвърлят запалителна бомба или граната, която е предизвикала пожар, който бързо се е разраснал в цялата сграда.

„Хората, които бяха в концертната зала, легнаха на пода, за да се предпазят от стрелбата в продължение на 15-20 минути, след което започнаха да пълзят. Много успяха да излязат от залата“, разказва репортерът на РИА Новости.

Според руското министерство на извънредните ситуации пожарникари са успели първо да евакуират стотина души през подземните зони на сградата. Сред тях евакуираните са били и членове на руската рок банда „Пикник“, както и на членове на Симфоничния оркестър на Ленинградската област, който е трябвало да свири с рок групата.

След евакуацията на тези хора е започнала операция да бъдат спасени хора, които се намирали на покрива на сградата.

Последвали и усилия за овладяване на пожара, обхванал площ от 13 000 квадратни метра. В гасенето на пожара се включиха и хеликоптери, които изляха над сградата 160 тона вода.

После руските сили за сигурност казаха, че са започнали издирване на нападателите. Специалните части са претърсили подземния паркинг, целия първи етаж и част от втория на сградата, но не са могли да останат повече вътре поради гъстия дим.

Франс прес припомня, че на 3 март руските власти казаха, че са убили шестима предполагаеми бойци на „Ислямска държава“ в операция, извършена в Ингушетия, Кавказ.

Русия беше обект на много атаки в миналото, извършени от ислямистки групи, но също и на стрелби, извършени без политически мотив или приписвани на психически нестабилни хора.