Измамници разпращат фалшиви мейли уж от НАП

0
50
Снимка: архив

Получателите се приканват да отворят прикачен файл

Националната агенция по приходите/НАП/ предупреди за фалшиви имейли от нейно име. Те се изпращат от лице, представящо се за главен публичен изпълнител Албена Борисова с електронен адрес: a.borisova@ro14.nap.bg. и съдържат съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения.

Писмата приканват получателите им да отворят прикачен файл, в който има информация за „наложения електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки“. Имейл адресът, от който се изпращат съобщенията, силно наподобява на електронен адрес на НАП, като съществената разлика е в домейна.

От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на финансови средства и лична информация от интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи:

„УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ГОСПОДИНЕ,

С настоящия имейл Ви информираме, че по данни на НАП все още липсва пълно погасяване на задължение, с което Ви уведомяваме, че поради липсата на доброволно изпълнение от Ваша страна Ви се налага запор с това електронно съобщение. Електронният запор е наложен съгласно чл.450a от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Подробна информация за наложения Ви електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки може да намерите в прикачения файл. Запорното съобщение, както и всички други съобщения във връзка с налагането, изпълнението и вдигането на запора се смятат за получени от адресата от момента на отварянето на имейла.“