НАП пратили на прокуратурата 7 страници информация по списъка „Петков“

0
190
прокуратурата
Снимка: архив

От МВР пък не пратили нищо за Румен Николов-Пашата

Върховната касационна прокуратура съобщи, че е получила 7 страници информация във връзка с проверката по предоставения от Кирил Петков списък с имена на 19 лица, данните за които той обяви, че са събирани от „Гугъл“.
„В хода на водената проверка Върховната касационна прокуратура уведомява, че на 22 февруари 2022 г. са постъпили изисканите материали и от Централно управление на НАП в обем от 7 страници. За последващите действия в хода на проверката, както и за резултатите от нея, българската общественост ще бъде своевременно информирана“, пишат до медиите от ВКП.
На 9 февруари премиерът Кирил Петков занесе на главния прокурор Иван Гешев списък с 19 „имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления“, за което бе и разпитан. Същия ден прокуратурата обяви, че ще изиска от Министерството на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за хората, посочени в списъка от министър-председателя Кирил Петков, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия.
МВР официално съобщи, че исканата информация е предадена на държавното обвинение на 18 февруари.
Вчера прокуратурата обяви, че от вътрешното министерство са получени едва 6 страници информация, а от ДАНС – 8. Като след анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Сред тези лица е и бизнесменът Румен Николов-Пашата, посочен от Кирил Петков като „евентуален извършител на престъпления“, съобщи вчера Breaking.bg.
Явно в масивите на МВР хората на Рашков не са открили нищо или пък някой е забравил да даде иноформацията на прокуратурата. Според медийни публикации Николов е сред съоснователите на групировката СИК. Той е бивш служител на Спецотряда за борба с тероризма и е свързан със Съюза на бившите барети. Срещу него не е имало сериозни разследвания, винаги е стоял настрани. Единствената му публична поява в съда бе като свидетел на делото за убийството на сикаджийския бос Милчо Бонев-Бай Миле в ресторант „Славия“.
Източници от МВР твърдят, че освен за Румен Николов хората на Рашков не са изпратили нито ред за още няколко имена от „списъка Петков“, правен по медийни публикации.
Почти от една година Бойко Рашков ръководи вътрешното министерство, което „прочисти“ и назначи само свои хора в него, но явно обещанията за „велики разкрития“ за корупция и мафия се изчерпват само с медийни изяви на вътрешния министър, коментираха хора от службите.