Изтеглиха варианта на матурата по български език, близо 50 000 ученици се явяват на изпита

0
45
Снимка: архив

Двама болни от ковид-19 ученика ще се явят на втората дата – 26 август

49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. По традиция изпитният вариант беше изтеглен около 5 часа сутринта в министерството на образованието. Възможните варианти бяха 11 милиона. За писането на съчинение или есе се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно днес.

По последни данни на матура ще се явят и осем карантинирани ученици, те ще бъдат в отделни стаи. Има и двама болни, които ще се явят на втората дата – 26 август.

„Знаете, че сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време, център има тук в Министерството на образованието и науката, а също така и за първи път във всички регионални управления по образование, също ще има такива центрове. Пожелавам на всички зрелостници успех, да са спокойни, също на колегите, които са ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити: Успешна работа!“, заяви пред БНТ Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.

По време на изпита зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути. Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и по всяко време след това след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „Среден (3)“ са необходими 23 точки. За „Отличен (6)“ учениците трябва да получат най-малко 95 точки.

Матурите ще се проведат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

През тази година зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.