Кацаров обвинява болница „Лозенец“ в незаконни трансплантации

0
107
Любомир Спасов

Сменя директора Любомир Спасов

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви резултати от проверка в болница „Лозенец“ и обвини ръководството, че е допуснало незаконни трансплантации.

„От 2019 до 27 април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Всички реципиенти са чичовци от Израел, Япония и т.н. Има основания да се смята, че те не са роднини помежду си, което е криминално престъпление по българското законодателство“, уточни д-р Кацаров. По думите му Агенцията „Медицински надзор“ има процедура за проверка, а от МВР са върнали информация, че това са фалшиви самоличности.

Здравният министър изнесе данни и за трансплантация на черен дроб от трупен донор в лечебното заведение. На национално ниво в този случай се прави анализ на трупния донор и от листата на чакащите се прави пресявка кои са най-подходящи. От Агенция „Медицински надзор“ са посочени трима души, като първият е с 54 точки. Въпреки това трансплантация е направена на четвъртия в листата, който е с 14 точки, но е висш държавен служител, твърди Кацаров.

„Заемал е най-висшия пост в държавната администрация“, уточни д-р Кацаров и отказа повече информация.

Той е поискал обяснения от директора на болница „Лозенец“ Любомир Спасов и днес се очаква да бъде назначено ново ръководство на лечебното заведение.