Кацаров преди: Спирането на плановия прием е популизъм, зеленият сертификат е дискриминация. Сега министърът въведе и двете мерки

0
118
Стойчо Кацаров

Страната ни преминава през едни от най-черните статистики по брой новозаразени и починали от ковид-19

Тribune.bg

Вчера следобед съвсем изненадващо и в последния момент Министерството на здравеопазването публикува нова заповед на служебния министър Стойчо Кацаров. В нея бе посочено, че от днес , 4 ноември, временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Това означава отпадане на планирани манипулации, за които пациентите са се готвили от седмици, ходили са по изследвания и са търсили направления.

Заповедта дойде непосредствено след интервю на здравния министър, в което той заяви, че сегашните мерки са достатъчно строги и според него на този етап няма причина да има промяна в противоепидемичните мерки.

Хаотичните действия на министъра на Румен Радев личат и от други негови изказвания само месеци по-рано. Припомняме, че в края на май Кацаров разпореди да се изготви анализ на управлението на пандемията от „Борисов 3“. Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от коронавируса. По това време експертите излязоха с категоричното заключение, че решението за спиране на плановия прием и операции има политико-популистка целесъобразност.

Май месец доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве посочи: Друг голям фактор е спирането на плановия прием в болниците – мярка, каквато взеха и други страни, но в българския случай това е направено без план какво да се прави с хората с хронични проблеми и с нуждаещите се от планово лечение. В резултат сериозна част от недиректните жертви на ковид са именно хора с хронични заболявания, които са се влошили в периода на епидемията. Това личи и по драстичния спад на прегледите на хронично болни хора в специализираната извънболнична помощ. „Хората с хронични заболявания са най-големите жертви на тази епидемия“, каза Хинков.

От своя страна, пък Стойчо Кацаров обяви, че другата седмица ще има конкретни предложения за реформи, които при нова евентуална вълна на коронавируса през есента да предотвратят високата смъртност.

Само месеци по-късно страната ни преминава през едни от най-черните статистики по брой новозаразени и починали от COVID 19, стотици семейства губят близките си.

Друг парадокс в действията на служебния здравен министър е въвеждането на „зеления сертификат“

. „Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация”. Тази теза изрази пред Дарик радио през април 2021 г. настоящият здравен министър Стойчо Кацаров, в ролята си на председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Именно Кацаров обаче въведе изискването за „зелен сертификат“ за достъп до определени места и събития.