Кирил Добрев: ГЕРБ успя да си върне първото място. А това означава пълен провал на трите партии, които управляваха

0
179
кирил добрев
Кирил Добрев

Избирателите в България не припознават БСП като своя социален фактор, каза той

„При ниската избирателна активност вчера видяхме битка на твърдия електорат“. Това каза пред БНР Кирил Добрев, член на БСП. И допълни:

„ГЕРБ успя да си върне първото място. А това означава пълен провал на трите партии, които управляваха. ПП беше онзи романтичен вот на надеждата за промяна, но това си отиде. В политиката трябва да имаш опит. Тези хора се опияниха от властта. ДПС бяха интересен играч, не правеха нищо, успяха да избегнат да бъдат общото зло. В такова се превърна „Възраждане“. Най-интелигентни бяха ДБ, те не гонеха масовост, а идентичност. Хората повече очакваха от Стефан Янев. Първите му телевизионни участия след изборите показват балансирано и национално отговорно поведение“.

По думите му при БСП има устойчива негативна тенденция:

„Ние изгубихме твърдото ядро на предните избори. На тези изгубихме най-ценното – пенсионерите. Има централна грешка. Избирателите в България не припознават БСП като своя социален фактор. Трябва да се търси промяна в политиката, в програмите, в лицата… Опитът да бъде приспана БСП е факт“.

В предаването „12+3“ Добрев допълни, че на изборите е спечелила проевропейската нагласа:

„Най-логичната коалиция, опирайки се на идеология, е ГЕРБ, ПП и ДБ. Възможно е и ГЕРБ, ДПС, Янев, включително и включването на БСП в подобна коалиция. За да запази властта си в партията, Корнелия Нинова е склонна да влезе във всякакви възможни коалиции. Въпросът е кой плаща цената от такива коалиции“.

Според него трябва да бъде свикан конгресът на БСП.