Кокорчо далеч от Министерството на финансите, че да не ревем после!

0
287
Асен Василев Снимка: фейсбук

Мога да изброя поне 5 негови отделни конкретни политики, без ВСЯКА от които щяхме да сме в норма за еврото

Тома Николов Снимка: фейсбук

Тома Николов, фейсбук

ДА Е МАЛКО, ДА Е МАЛКО, КОЛКО ДА Е МАЛКО???

На България не ѝ стига само 1%, за да изпълни критерия за инфлация и да влезе в еврозоната! Така тръбят „добрите сили“! Звучи като едно нищо, дето се вика – „на косъм сме“, ама пусто късмет и едно полузатваряне на очи не ни е стигнало да влезем…

НЕ Е БАШ ТАКА!

При референтна стойност от 4.1% ние имаме инфлация 5.1%, почти една четвърт над нормата! За мъжете ще го обясня футболно – това е все едно Меси да прати топката 2 метра вдясно от вратата или 60 см над горната греда. Не е като да е пропуснал с малко, нали???

За жените ще го обясня модерно: Представете си, че сте с нови обувки с висок ток! Едното токче е 10 см, а другото – 12.5 см. Никаква разлика, нали???

Имаме огромен шанс до края на годината да влезем в норма, трябва само да не допускаме Кокорчо да припари до Раковски 102 (там е Минфин). Мога да изброя поне 5 негови отделни конкретни политики, без ВСЯКА от които щяхме да сме в норма: посредниците при газа и оскъпяването от 40%, дерогацията на Лукойл, безумията с цената на тока за промишлени нужди, изкуственото напомпване на ниските пенсии, огромният изтеглен външен дълг, нераздадените субсидии в земеделието! Всъщност, станаха шест, ако някой брои, но мога да посоча поне още 60 грешни микро и макрополитики на Кокорчо, всяка от които е довела до десета или две инфлация, а някои и до повече. Готов съм да споря с всеки лилаворозов икономист по въпроса и целият бизнес и всички потребителски организации ще са на моя страна!

Технологично е глупост да влезем в еврозоната в средата на годината – смяна на счетоводството, объркване насред туристическия сезон и прочее съпътстващи неуредици.

Така че честито ни евро от 01.01.2026!

И пак, не забравяйте – Кокорчо далеч от Министерство на финансите, че да не ревем после!