Комисията по външна политика в НС отложи разглеждането на френското предложение за РСМ

0
59
Снимка: кадър

Не стана ясно кога и дали ще се събира на ново заседание по темата комисията

Комисията по външна политика в парламента отложи разглеждането на френското предложение за РСМ. Предложението за това беше направено от депутата от ДПС Станислав Анастасов. По думите му заседанието на тази комисия е безмислено, съобщи Tribune.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов заяви, че по-рано вече е станала ясна позицията на ГЕРБ и попита къде е премиерът. „Не разбирам защо се провежда заседание на Министерския съвет едновременно с Външна комисия. Не знам дали МС ще вземе решение и какво ще е то. Нашата позиция е ясна. Къде е премиерът, който е направил предложението, да си го защити“, попита Митов.

От БСП призоваха да не се отлага разглеждането. От ИТН бяха категорични, че ще гласуват срещу предложението на Франция.

„За“ отлагането гласуваха 9, а „против“ – 8 депутати от комисията.

След като стана ясно, че комисия няма да има, управляващите отново упрекнаха, че опозицията е виновна.

„Каквото и да се реши, то ще бъде противоконституционно, без да е минало през решение на НС и преди да отиде министър-председателят в Брюксел. Крайно време е да вземем решение в интерес на всички български граждани. Това ще бъде едно безсмислено упражнение“, заяви Екатерина Захариева.

В отговор на това Кристиян Вигенин от БСП заяви, че ГЕРБ били „употребили“ темата за РСМ. „Интересно ми е как ще гласуват ИТН довечера вот на недоверие към правителството с хора, които подкрепят решението“, заяви Вигенин.

В отговор на думите му последва остра забележка от Тошко Йорданов.

Край на разговора даде председателката на комисията, която заяви, че закрива заседанието. В крайна сметка не стана ясно кога и дали ще се събира на ново заседание по темата комисията към НС.