Константинова ще се обяснява в парламента за провала с бежанците

0
33
Калина Константинова Снимка: БНТ

Искането за изслушването бе на ПГ на ГЕРБ/СДС

Депутатите решиха да изслушат вицепремиера Калина Константинова във връзка със създалото се напрежение, хаос и липса на организация около преместването на украинските бежанци от хотелите на морето в държавни бази. Предложението за изслушването дойде от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Точката ще бъде втора от дневния ред на парламента за четвъртък.

Голяма част от бежанците от Украйна отказаха да бъдат преместени във вътрешността на страната, тъй като в базите няма условия за майки с деца без транспорт и пари. В Паничище и Рибарица магазините за храни и детски стоки, аптеките, лекарите са на километри от местата, където са настанени бежанците.

На 30 май последва изявление на Константинова за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна. От него стана ясно, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната и всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.