Кузманов – дребна душица. През май: „Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели се представят зле.“ Вчера се намърда да се снима с Ивет

0
542
Кузманов се намърда до Ивет Горанова на летището.

Заслугите за доброто представяне на българите в Токио е изцяло на Красен Кралев, неговите колеги в министерството и федерациите

„Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантирали са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък.“ Така служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов коментира предстоящата олимпиада при първата си пресконференция, след като пое поста от Красен Кралев. Още тогава (бел.ред. на 20 май ) служебният министър си изми ръцете за предстоящите резултати от игрите в Токио, пише Tribune.bg.

А онзи ден изблъска всички посрещачи на летището, за да се снима първи с шампионката Ивет Горанова.

През май в желанието си да дезертира от евентуален неуспех, той изтъкна, че четиригодишният олимпийски цикъл не е бил под негово ръководство. По думите на Кузманов един спортист не се изгражда за два месеца от служебно правителство. Това ставало за четири години, пет години и така нататък.

Така на практика още през май стана ясно, че единственият отговорен за представянето на българските състезатели е дългогодишният министър на спорта Красен Кралев. Учудващо е защо това изказване на Кузманов е забравено, а през последните няколко дни в интернет се завихриха спорове, защо Кралев на страницата си във фейсбук поздравява участниците ни и поема отговорност за техните резултати, припомня Tribune.bg.

Още в началото на олимпийския цикъл през 2016 година министърът на младежта и спорта обяви програмата и стратегията, по която ще се готвят състезателите. Пет години по-късно (бел.ред. олимпиадата беше отложена с една година заради пандемията от ковид-19) тази тактика дава плодовете си и трудът на всички се е оказал напълно успешен. Страната ни успя да влезе в ТОП 30 по медали в Токио. Имаме златен по бокс при жените за първи път в историята на този спорт в страната ни. Реално по брой олимпийски титли игрите в Токио са най-успешните за България от Сидни 2000.

Ех, колко лесно е абдикираш, за да се застраховаш за евентуални грешки на другите. Да, спорта има нужда от реформи, да има още зали и бази, които да се приведат в нормален вид, но колко бяха подновени? Колко ремонти и допълнителни финансирания помогнаха младите да се върнат залите? Колко купи и световни първенства се проведоха в страната ни, още колко предстоят? Защо някои зачеркват това в желанието си да изчегъртват безогледно!?

Кузманов не се снимай повече с олимпийците. Не те ли е срам?