Лаура Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система

0
169
Лаура Кьовеши

Тя поясни, че е на визита у нас заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна. Не е моя работа да оценявам българската прокуратура, каза европейският главен прокурор

„Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинг във втория ден от посещението ѝ в София.

Тя поясни, че е на визита у нас заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна.

„Всъщност аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме офис тук. Мое задължение е да наблюдавам работата на колегите от всички държави”, допълни Кьовеши.

Европейският главен прокурор обясни още, че европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби. „Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура”, поясни Кьовеши.

Тя подробно обясни и каква точно ще бъде дейността на Европейската прокуратура. „Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно добре, толерира се в полза на криминални организации”, уточни Кьовеши.

Тя отказа да коментира вътрешни за България въпроси. И заяви, че не е обсъждала дейността на българската прокуратура. „Това не е моя работа. Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори”, категорична бе обвинител номер 1 на ЕС.