Лавров: Руското посолство в България не може да работи нормално

0
78
Сергей Лавров

Москва ще отговори на експулсирането на 70 руски дипломати от София, заяви руският външен министър

„Москва ще отговори на експулсирането на 70 руски дипломати от София, на настоящия етап руското посолство в България не може да работи нормално“, е заявил руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги“, каза Лавров по време на пресконференция в Москва.

ТАСС посочва, че руският външен министър Сергей Лавров е заявил още, че решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиска на Вашингтон върху София.

„Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен“, посочва Лавров, цитиран от агенцията.

Той е обяснил, че „желанията на суверена са да се убие историческата памет у българите, да се разруши основата на отношенията, втвърдени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в новата история“.