Лозан Панов няма да бъде кандидатът за президент на ДБ

0
90
мерцедес
Лозан Панов

Съдията обвинява Радев в безучастност към съдебната система

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде кандидатът за президент на „Демократична България“ на изборите през ноември, става явно от негово интервю за БТВ.

След седмица започва процедурата по избор на неговия наследник.

„Сега, в момента, не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно“, коментира Панов.

На въпрос: „Има ли политическо влияние върху избора на тримата големи в съдебната система в България“, Панов отговори: „По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва една независима съдебна система. Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи господин Цацаров.“

Председателят на ВКС отправи остра критика към президента Румен Радев.

„Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „ЦУМгейт“? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на господин Цацаров като главен прокурор на Република България. Тогава Радев каза: „Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневният ред на България“. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Ето защо вече няколко пъти казах – не вярвам в месиите, защото, преди да вдигне юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, посочи Панов.

„Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност президентът изживя своя конституционен катарзис тогава, когато „преторианската гвардия“ на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството“, заяви шефът на ВКС.