Проф. Герджиков: Държавата е длъжна да помогне на фирмите, за да няма фалити и да компенсира гражданите за скъпия ток и газ

0
88
Анастас Герджиков и Невяна Митева

Назначеното от Румен Радев правителство обаче отказа да предвиди такива средства

Служебният кабинет трябваше да заложи средства за подпомагане на бизнеса, които да компенсират поскъпването на тока до края на годината и да бъдат гласувани с актуализацията на държавния бюджет от 46-тото Народно събрание. Назначеното от Румен Радев правителство обаче отказа да предвиди такива средства. Около този извод се обединиха представители на бизнеса в Бургас на среща с кандидата за президент проф. Анастас Герджиков. От бизнеса са подготвили писма до президента и до служебния премиер Стефан Янев за несправедливите цени на електроенергията.

Подкрепям исканията на бизнеса за адекватни компенсации от страна на държавата, тъй като в момента високите цени на тока и газа означават опасност от масови фалити на фирми и неизпълнение на договори в страната и чужбина. Също така инфлацията, която допусна служебното правителство, води до намаляване на платежоспособността на работещите. Те от своя страна ще настояват за по-високо заплащане, а бизнесът не може да си позволи вдигане на заплатите заради многократно нарастване на разходите за електроенергия и газ. Всичко това създава порочен кръг на задлъжняване и фалити сред фирмите и бедност и безизходица сред хората“, коментира проф. Герджиков.

Компания, която е плащала 600-700 лева за ток, в момента трябва да плати 1500 лева, дадоха пример от бизнеса. Предприятие във Враца, което досега е давало 9 000 за ток, вече дължи 30 000 месечно.

Това, което се случи с цената на газа в началото на месеца, беше най-голямото безобразие, защото се създаде впечатление, че цената пада, а реално цената на газа за индустрията се повиши с близо 30 процента. Преди някой да си каже, че това е тема, която засяга само хората от бизнеса, искам да уточня. Всички български граждани ще платят тази сметка. Когато бизнесът плаща по-висока цена на газа, това означава, че тя ще влезе и в цената на хляба, и в цената на млякото, и в цената на олиото, и в цените на всички стоки и услуги. Така че новината за понижение на цената на газа с един процент не беше истина. Истината беше, че цената за индустрията се повиши с близо 30 процента и само след многобройни сигнали от индустрията и бизнеса правителството бе принудено да коригира това свое решение“, коментираха производители и бизнесмени от Бургас.

Държавата е длъжна да сподели част от тежестта на поскъпването на енергията с бизнеса и да бъде поета част от сумата, за да може той да оцелее, да се запазят работните места на хората и конкурентоспособността на фирмите. Решението е просто – държавата разполага с достатъчно средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с които може да поеме тежестта на високите сметки за бизнеса. Това трябва да се направи не за един или два, а поне за шест месеца, докато цените на електроенергията се нормализират. Такова решение е още по-наложително сега, когато са спрени мерките за компенсация и са въведени зелените сертификати, които допълнително затрудняват малкия и среден бизнес. В противен случай ще се стигне до масови съкращения на работници и до затваряне на фирмите, чието оцеляване става все по-невъзможно в тези условия“, споделиха ръководиелите на предприятия.

Необходима е финансова инжекция за бизнеса и за хората, която да гарантира, че сметките им за ток ще се запазят на нормални нива и ще могат да си позволят да ги плащат“, посочи проф. Герджиков.