Mашините фантоми и прозрачността на изборите

0
1123
Росен Димитров Снимка: Нова тв

Гарантът за честни избори, този, които държи новопоявилите се машини, е излъгал!

Росен Димитров, адвокат

Според нумеролозите 11.11.2021 година е забележителна дата. Това било, защото се съчетавали едновременно пет единици. И означавало, че този ден е способен да промени съдбата на човек (вероятно и на повече хора), затова трябвало да сме особено внимателни към тази дата, която била като знак на Вселената.

Първоначално не обърнах внимание на това очаквано знамение и паметна според нумеролозите дата. Защото според мен съчетаването на цифри, думи или знаци не прави съвкупността им паметна и по-особена в каквото и да е отношение и е просто съчетание, което не носи някакъв определен заряд, камо ли да притежава сила, способна да промени съдби!

Но пък утрото на 11.11.2021 г. малко промени мнението ми. Малко, защото ме накара да се замисля дали съм бил прав. Замислих се ,защото, както обикновено, след събуждане прегледах телефона си и пуснах ТВ. И какво да видя?! Първата новина бе, че починалите от Ковид са 199 души за ден, което приех нормално. Втората новина за деня беше, че са намерени още (допълнително) точно 199 неизвестни машини. Всъщност неизвестни за вас и мен, а не неизвестни по принцип, тъй като, за да бъдат открити от един, то те са били оставени от друг. Извън това, че с тези 199 машини общият брой “неизвестни“ машини вече е 608, се зачудих каква ли ще е третата за деня новина.

Само 10 мин след като научих за тези 199 машини, вече гледах БТВ. Темата бяха именно тези 199 машини, за които на събуждане вече знаеше цяла България, макар че на лягане всичко бе “спокойно“ Водещият питаше управителя на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров, с която фирма ЦИК подписаха договор за дейности по техническо и логистично осигуряване на машинното гласуване.

Неочаквано за мен на г-н Тодоров му бе зададен адекватен въпрос: Има ли гаранция, че появилите се машини няма да влязат в изборния процес? На този въпрос Веселин Тодоров отговори следното: “Гарант съм аз и служителите на Сиела!“

Тоест един човек, шеф на частна фирма, а не държавата, е гарант за честността на изборите!

Тръгнах за работа и пред блока видях съседа с кучето си. Естествено, една от няколкото теми, обсъдени в крачка бе ковид. И какво да чуя от него? Правили му тест за ковид, който бил отрицателен, но го писали положителен и… не разбрах какво е станало по-натам, защото вече бях убеден, че сме най-нормалната държава на света!!

Отидох на работа, направих второ кафе и докато скролна новините, мой приятел във фейса ме попита следното: “Г-н Димитров, вие като юрист как смятате кой управлява изборния процес? ЦИК или частна фирма ?“

Отговорих му, че според мен съгласно установените факти (БТВ – сутрешен блок на 11.11.21 г.) и изявления на управителя на Сиела, според който той самият е гаранция, че 199 от 608 новооткрити машини, няма да влязат в употреба на изборите, де факто, противно на закона (де юре), изборният процес се управлява от лицето управител на фирмата доставчик на машини, чийто брой засега е само 608 над легално закупените, а изборният резултат зависи само от него!

По-интересното е друго!

За какво ли са предназначени тези 608 машини, които очевидно стават само за гласуване? Ако приложим принципа на простотата, известен като “Бръсначът на Окам“, на този въпрос ще отговорим, че машините са за избори! Нали така? В такъв случай вероятно ще се запитаме за кои избори са – у нас или в друга държава? Ако пак приложим “Бръсначът на Окам“, ще отговорим, че след като са намерени у нас дни преди изборите, значи са за нашите избори! Нали? Ок!

Но!

Това че машините са за изборите у нас се потвърди и от самия шеф на Сиела – гарант за честността на вота. Той преди няколко дни заяви, че машините са за изборите ни, но ще се използват за части на официалните машини, които са известни на ЦИК! Като в началото твърдеше, че са „демонстрации в Албания и Грузия“. По-късно Албания и Грузия отпаднаха от обясненията.

Тук се поставя и въпросът как така машините, които УЖ са неизвестни за ЦИК, ще се използват за части на известните им машини и защо от ЦИК не знаят, че има резервни части? Но да не задълбаваме много-много по тази тема!

Все пак какво казва законът:

Чл. 269. (Доп. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.) В случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия уведомява незабавно районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини. Гласовете от техническото устройство за гласуване се отчитат, като се преброяват контролните разписки по чл. 268, ал. 5.

Тоест какво излиза?

Гарантът за честни избори, този, които държи новопоявилите се машини, е излъгал!

Докато пиша, в главата ми излиза и друг въпрос – кои и колко са възмутените от споменатите по-горе факти за 608-те допълнителни машини, за които ЦИК не знае!

Кои са най-възмутени е ясно. Тях не ги обсъждам. По-интересна е втората част на въпроса: Колко са възмутените? Следейки новините, виждам, че възмутените от описаното по-горе са около 20%. Това поражда у мен още един въпрос: Прав ли е проф. Иво Христов за 80% дебили ?