Милен Велчев: Пътят, по който са тръгнали държавните финанси, няма да ни доведе до добро

0
223
Милен Велчев Кадър: БТВ

Бюджетът подхранва инфлацията, твърди бившият финансов министър

Харченето на средства може да ни доведе до неблагоприятно развитие от гледна точка на публичните финанси. Пътят, по който са тръгнали държавните финанси, няма да ни доведе до добро. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Той определи бюджета като разточителен. Велчев беше категоричен, че правителството не говори за реформи: “Аз очаквах да видя обещаното преструктуриране на държавната администрация. Това е труден процес, който трябва да се направи умно”.

По думите му инфлацията се подхранва: “Тя е преди всичко функция на повишеното търсене, на цените на електроенергията. Когато направим сравнение на инфлацията в еврозоната и тази в България, се вижда, че сме над средното ниво за ЕС. С още по-голяма сила това ще се види с приемането и изпълнението на бюджета. Когато държавата харчи повече от събраните приходи, това стимулира икономиката, но и води до повишение на цената на стоки. По този начин инфлацията ще се отрази на джоба ни и ще ни възпрепятства при влизането в еврозоната”.

Според него е важно как ще бъде изразходван новия дълг. Като причини за проблеми за влизането на България в еврозоната Велчев посочи ръста на дефицита и инфлацията.