Минеков назначи съветника си Светослав Трайков за член на СД на НДК

0
128
Светослав Трайков /в средата/ на протест в София

Мотивите за назначението на човек със спорна публична репутация, когато вече е избрано ново Народно събрание, остават неясни

Светослав Трайков – съветникът на министъра на културата Велислав Минеков – се оказа най-новото попълнение в съвета на директорите на НДК.

39-годишният участник в протестите срещу кабинета на ГЕРБ от 2020 г. е вписан в ръководството на НДК на 7 октомври, няколко дни след изборите.

НДК е еднолична държавна собственост и е част от активите на Министерството на културата.

Мотивите за извършеното назначение в периода, в който вече е избрано ново Народно събрание, остават неясни.

Още по-странен е изборът на Трайков на фона на спорната му публична репутация в последните години, пише „24 часа“.

Кариерата му в политиката започва първо като активист на ГЕРБ във Варна – официалната му биография показва, че е бил PR в местната областна управа при първото управление на Борисов, на 28 г. става член на борда на директорите на варненския Дворец на културата и спорта, а малко след това се сдобива с длъжност на началник отдел в „Информационно обслужване“.

През 2014 г. Трайков вече е част от екипа на Николай Бареков в „България без цензура“, а през 2020 г. става един от най-активните участници в протестите срещу ГЕРБ в компанията на „Отровното трио“ (част от което беше Велислав Минеков) и Мая Манолова.

На изборите за 45-о Народно събрание той беше пети в листата на „Изправи се! Мутри вън“ от 23 МИР София.

През 2020 г. той, заедно с Еленко Божков и Минчо Спасов, бяха дадени на съд за хулиганство заради акцията им, при която спряха за кратко движението на метрото при станцията на Софийския университет. Две години по-късно Софийският районен съд реши, че тримата не са извършили престъпление, натискайки аварийните бутони на перона.

Светослав Трайков се прочу и по време на президентската предизборна кампания от 2021 г., когато беше разпространил фалшива новина за това, че ректорът на СУ Анастас Герджиков присъдил „доктор хонорис кауза“ на Бойко Борисов. Неверният цитат беше препрочетен в ефира на БНТ от Татяна Дончева, която беше принудена по-късно да се извини на Герджиков за компромата, предаде „Булевард България“.

През декември 2021 г. беше изпратен от Велислав Минеков по време на принудителното изваждане на „Труд“ от офисите на Министерството на културата, които Петьо Блъсков отказваше да освободи.

През 2022 г. Трайков реши да свиква протест срещу уволняването на Стефан Янев като министър на отбраната, защото бил „необходим коректив на вредната политика“ на правителството, припомня „24 часа“.