Министъра на електронното управление Йоловски ще удостоверява машините за втория тур, ще участва ли скандалният партиец Стойнов?

0
87
Снимка: архив

Денков трябва незабавно да даде отговори на обществото защо не отстранява нарушителите на закона

Министърът на електронното управление Александър Йоловски ще ръководи лично процедурата за удостоверяване на машините и софтуера за балотажа, това става ясно от писмо на МЕУ до Централната избирателна комисия, научи Breaking.bg. В писмото министерството уведомява комисията, че процедурата по удостоверяване е започнала и ще се ръководи лично от министър Йоловски.

Това става след снощното решение на Върховния административен съд-ВАС, който задължи министъра да ръководи лично процедурата. Според магистратите от ВАС делегирането на права от Йоловски на зам.-министъра Михаил Стойнов да се занимава с тази дейност е в пълно нарушение на законите. Стойнов е партийно лице на ДБ и човек на бившия министър Божидар Божанов. Зам.-министърът забърка скандала с машините, като демонстративно снима алгоритъма на изходния код и го качи на флашка, за „да си поиграе с него“, според доклада на ДАНС, който наложи ЦИК да отмени машинното гласуване на първия тур на изборите.

ВАС потвърди, че решението на комисията е правилно.

Любопитен е въпросът защо след решението на ВАС премиерът Денков не поиска оставката на Йоловски и не уволни незабавно скандалният Стойнов.

Сега остава да видим дали той ще участва в процедурата по удостоверяването на машините и софтуера. Ако това бъде допуснато се задава сериозен скандал, за който Денков трябва да излезе и да обясни пред обществото какво се случва. И как може човекът, сътворил „Кодгейт“ точно преди изборите, да продължава да има нещо общо с изборния процес.