Много екскурзианти, сред тях и Виолета Лорер, води Денков на посещение в САЩ, без да има планирани срещи с Байдън и Блинкен

0
41938
Снимка: архив

Делегацията е от 25 души, само полетът е 250 000 лева, отделно нощувки в скъпи хотели и дневни

Малко преди ротацията премиерът Николай Денков ще лети до САЩ с големия правителствен Еърбъс, без да има среща с Байдън или Блинкен, съобщава „Епицентър“. Въпреки дадените от ПП 100 000 долара на лобистите „Манатос и Манатос“, към този момент вратите на Белия дом остават затворени за българския министър-председател, тъй като в американската администрация нямало никакъв интерес от среща с него.

В официалната делегация били включени министърът на финансите Асен Василев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев, още трима министри, които в момента се уточняват, съпругата на депутата от ПП Даниел Лорер – Виолета, началникът на кабинета на премиера Денков и негови съветници – общо около 25 човека.

В програмата на визитата са включени срещи на българската делегация с еврейски организации и с НПО-та. Среща на Денков с Байдън не е предвидена в програмата на американския президент за периода 7-8-9 февруари, когато ще е визитата на българската правителствена делегация.

Полетът с правителствения Еърбъс ще струва на данъкоплатците 250 000 лева. Отделно към тази сума трябва да се прибавят скъпите хотели и високите дневни на антуража на премиера.

„Да си действащ премиер на европейска държава и да наемеш лобисти да ти уредят срещи в САЩ е унизително! Браво, Денков! По-надолу от теб никой не може да падне!“, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

За 9-те месеца от своето премиерстване Денков не е бил поканен на нито една официална външнополитическа визита, нито пък е поел домакинство на свой колега у нас. Всичките му външнополитически срещи са в рамките на брюкселските инициативи, пише още медията.

Според „24 часа“ Министерският съвет подготвя посещение в САЩ, но все още няма потвърждение за дати на такава визита.

По-рано в четвъртък Бойко Борисов атакува премиера и министрите, че вместо да работят, само летят със самолети на посещения в страната и чужбина.

„Забелязвам едно пътуване из страната. Чувам за едно подготвяно пътуване до Щатите, в което не виждам никаква логика 15-20 дни преди смяната на управление, в случая с премиер, недоговорени министри, още не е минала тяхната оценка от управляващите. От едната страна ми се задава въпрос защо участвам в сглобката, а от другата ми казват „Нашите министри ще продължат да управляват, ще правят каквото искат, ще пътуват, където си искат“. Министри с по 30-40-50 хиляди командировъчни платени. Страховито разхищение в правителството. Аз си спомням ядките в правителствения самолет, комисия в парламента правихте, а сега самолет след самолет лети“, каза Бойко Борисов.

По думите му пътуването щяло да продължи 5-6 дни, а във визитата ще участват военният министър Тодор Тагарев, който се върна от САЩ преди две седмици, енергийният министър Румен Радев и финансовият Асен Василев.

От правителствената пресслужба потвърдиха, че наистина има разговори за посещение на делегация начело с премиера Денков във Вашингтон. „Работно посещение на акад. Денков в САЩ е сред планираните ангажименти по принцип поради важността на взаимоотношенията на България със САЩ. Няма финално решение за датите на посещението“, казаха от правителствената пресслужба./Tribune.bg