Морфов, изчезвай!

0
561
Александър Морфов

Уволнете Морфов! Не поругавайте паметта на жертвите на руската агресия. Не превръщайте примитивната политкомисарщина, която това лице арогантно демонстрира, в пример за обществото

радев
Борислав Цеков

Борислав Цеков, фейсбук

На ул. „Казакова“, номер 8 в Москва се намира общинският московски Театър „Гогол“. На 24 февруари тази година, 2023-та, от 19.00 ч там ще бъде поставена постановка на един дългогодишен служител на друг московски театър „Ленком“ (от „Ленински комсомол“). Неговото име е Александър Морфов.

Точно на този ден преди една година започна варварската руска агресия срещу народа на Украйна. Пълномащабна война, в която десетки градове и села по цялата територия на суверенна Украйна са обстрелвани с ракети, с дронове, с артилерия. Избивани са мъже, жени, деца, възрастни хора. Стотици хиляди. Милиони са прокудени от домовете им. Целият цивилизован свят, за щастие и България, оказва икономическа и военна помощ на нападнатата държава. Налага строги санкции срещу режима на Путин. Проявява безпрецедентна морална солидарност с народа на Украйна, като подлага на остракизъм онези руски представители на културата, изкуството, науката, спорта и пр., които крепят този кървав режим.

Нищо от това обаче не достига до въпросния Морфов. Негова постановка ще оглася салоните на театъра посред Москва, той ще получава овации от публика, сред която най-вероятно преобладават хора, които с две ръце подкрепят агресията, ще получи вероятно възнаграждение. И така нататък. Но него не го е срам. Няма никаква морална задръжка. Няма грам мисъл, че това, което прави, е морално тъждествено с изнасянето на театрално представление за надзирателите в нацистки концлагер, докато отвън дежурните айнзацгрупи избиват лагерници.

Това е морално уродство.

Същият Морфов наскоро се провикна с думите на кремълската пропаганда, че ЕС бил – седнете да не паднете – ЕС бил „фашистки“. Какво тогава търсиш в ЕС, Морфов? Иди си в Москва. Да, там има само една гледна точка и никой не може да има друга гледна точка, за разлика от ЕС и България. Другата гледна точка в Русия се наказва със затвор. Но ти очевидно няма да имаш проблем с това, защото гледната ти точка е гледната точка на Кремъл.

Всеки има право на свои възгледи. Но когато един човек, творец, превърне своята позиция не къде да е, а в Народния театър, в арогантна политкомисарщина,

която демонстрира и налага антидемократични порядки, това отива отвъд правото на друга гледна точка. Когато драскаш по вратата на една служителка в театъра „изчезвай“, заради политическите й убеждения; когато гониш актьор, защото бил „гербаджийски боклук“, т.е. заради политическите му убеждения, това вече не е гледна точка, а тоталитарно безобразие. А пък като прибавим московската постановка на 24 февруари, става безпощадно ясно, че този човек не може да олицетворява Народния театър, защото това е срам и позор. В частен театър нека прави каквото иска, ако има кой да го търпи. Но в Народния театър това е недопустимо.

Уволнете Морфов! Не поругавайте паметта на жертвите на руската агресия, като институционализирате като лице на българския театър един човек с подобна ценностна система; човек, когото не го е срам да се лигави из московските шантани и да плюска из московските софри, докато в Украйна руските войски избиват украинския народ. Не превръщайте примитивната политкомисарщина, която това лице арогантно демонстрира, в пример за обществото.
Морфов, изчезвай!