Мустафа Карадайъ: Такава политическа криза новата ни история не помни

0
31
Мустафа Карадайъ

Надяваме се, че отиваме на избори с научени уроци и най-важното – с готовност за диалог, каза лидерът на ДПС

„Такава криза най-новата ни история не помни. В същото време можем да погледнем на тази криза с надеждата, че в този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да извлечем правилните поуки от тези уроци“.

Това каза председателят на парламентарната група на ДПС и партиен лидер Мустафа Карадайъ в заключителната си реч.

„Добре е всеки да се даде сметка, че хората не искаха избори, а час по-скоро да се решат най-важните им проблеми. Това беше първостепенна задача на 48-ото Народно събрание и днес трябва да признаем, че то не успя“, каза още лидерът на ДПС.

Според него основната причина за това е липсата на диалог. „Оказа се, че голяма част от политиците, повлечени от собствените си партийни егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог. Дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им опоненти, че се оказаха лишени от елементарни комуникативни умения“, посочи още лидерът на движението.

Той обясни, че от ДПС оценяват положително решението на президента Румен Радев да даде достатъчно време на партиите да намерят път едни към други.

„Струваше си усилията. Това е нашата оценка на политическата ситуация. Да, вярно е, че не постигнахме успех и не можахме да излъчим редовен кабинет. Да, вярно е, че не се справихме с политическата криза, цените продължават да растат, доходите да се стопяват, да се увеличава числото на хората, които изнемогват и едва свързват двата края. Вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме на избори с научени уроци и най-важното – готови още в предизборната си кампания да проявим готовността си за диалог след изборите“, обясни Карадайъ.

Той заяви, че политиката е преди всичко отговорност. Но отговорност трябва да прояви и обществото, като се възползва от правото си на вот.

„Нека основната характеристика на тази предизборна кампания е честният, откровеният диалог с гражданите, уважението към опонентите и визията за просперираща България с достойно място на европейската и международната политическа сцена“, призова лидерът на ДПС.

„Позволете ми да изразя увереността ни, че разумът ще надделее, и всички – и политици, и избиратели, ще подходим отговорно и с чувство на дълг в името на нов, по-добър етап, от развитието на нашата родина. В името на просперираща България. Бъдете здрави и успех“, завърши Карадайъ.