На кого да вярваме, на Нинова или на споразумението – в него е записано приемането на Истанбулската конвенция

0
247
нинова
Корнелия Нинова

Тиражира се поредната лъжа, твърди лидерката на БСП

Въпреки опитите на Корнелия Нинова да отрече приемането на Истанбулската конвенция – тя все още си остава официално разписана в споразумението на ПП, БСП, ИТН и ДБ. С тази разлика, че е използвано пълното й наименование :„Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Същият този документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул.

„Лъжа е, че в споразумението за правителство сме подкрепили Истанбулската конвенция“, написа Корнелия Нинова във фейсбук, след като наяве излязоха част от документите.

„Виждам, че се тиражира поредната лъжа. Никъде в споразумението за създаване на правителство не е записано приемането под каквато и да е форма на Истанбулската конвенция и социалния пол. БСП защитихме в преговорите нашата позиция“, допълва още тя.

От документите обаче е видно, че въпреки опитите на лидерката на БСП да замаже скандала, все пак Истанбулската конвенция присъства в коалиционното споразумение с пълното си наименование :„Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“.

„Да се въведат в националното законодателство всички елементи от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, свързани с насилието срещу жени и домашното насилие“, дословно гласи една от точките.