Най-младият професор в Академията на МВР стана съветник в парламента

0
1056
Илин Савов

Илин Савов ще подпомага комисията и проф. Николай Радулов за контрола над службите за сигурност и СРС

Най-младият професор в Академията на МВР Илин Савов стана съветник в новия парламент. Той ще сътрудничи безплатно на депутата от ИТН и бивш секретар на МВР по времето на Богомил Бонев Николай Радулов по темите свързани със службите за сигурност и използването и прилагането на СРС в България.

Любопитното е, че името на Илин Савов бе обсъждано като вътрешен министър в кабинета на „Има такъв народ“ през юли т.г.

В момента той е с над 22 години стаж в системата за сигурнсот и е професор във Факултет „Полиция“ на Академията на МВР, както и към Военната Академия „Г.С. Раковски“. Член е на Съюза на учените в Република България.

През 2000 г. започва своята професионална кариера като разузнавач в службите за сигурност. Към нстоящия момент води лекции в бакалавърските и магистърските програми на Академията на МВР, Военна академия „Георги Раковски“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Илин Савов е син на бившия директор на РДВР-Смолян по времето на кабинета на Костов Александър Савов. Полковник Савов водеше съдебни битки срещу недоброжелатели в годините, когато бе директор на РДВР Смолян. Той успя да осъди Прокуратурата на България за 10 000 лева, заради неправомерни и абсолютно тенденциозни проверки срещу него.

Брат му е популярният DJ Дамян.

Интересен факт е, че цялата фамилия Савови е успяла да осъди Република България в Страсбург, заради незаконно подслушване на Александър Савов и цялото му семейство през 1998 година.

Илин Савов е работил над 20 години в службата за подслушване, наблюдение и проследяване – ДАТО.

Полк. Савов със синовете си, сред тях Диджей Дамян и Илин Савов. СНИМКА: ВЕСТНИК БАНКЕРЪ

Многократно награждаван за постигнати високи резултати в учебно-преподавателската и научната дейност, за съществен принос при изпълнение на служебните задължения, както и за високи резултати в сферата на противодействие на престъпността и защита на националната сигурност.

Придобива професионални квалификации в областта на европейското правоприлагане, противодействието на престъпността и защита на сигурността в редица европейски държави сред които: Амстердам, Хага – Холандия; Виена – Австрия; Хелзинки, Тампере – Финландия; Любляна – Словения; Рим, Реджо Ди Калабрия – Италия; Букурещ – Румъния; Рейкявик – Исландия; Будапеща – Унгария; Лисабон – Португалия; Прага, Чехия; Париж – Франция; Талин – Естония; Вилнюс – Литва и др.

По време на своята професионална кариера през 2004 г. завършва бакалавърска степен „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. През 2007 г. получава магистърска степен по специалността „Защита на националната сигурност“ в Академията на МВР, а от 2010 г. е Магистър по право от ВСУ „Черноризец Храбър“ – гр. Варна. През 2013 г. от научно жури в Академията на МВР му е присъдена образователно-научна степен „Доктор“ в направление „Национална сигурност“ на тема „Взаимодействие и координация между СДОТО и оперативните служби на МВР и ДАНС при прилагане на специални разузнавателни средства“.

През 2021 г. от научно жури във Военна академия „Георги Раковски“ му е присъдена образователно-научна степен „Доктор на науките“ в направление „Национална сигурност“ на тема „Организация и управление на процеса на използване на трафични данни в борбата срещу престъпността“.

Автор е на студии, десетки доклади/статии и на монографии, сред които са Специални разузнавателни средства“ (София, 2014); „Организация и управление на прилагането на специални разузнавателни средства“ (Пловдив, 2019); „Специфични негласни методи с оперативно-технически профил“ (Пловдив, 2020) и „Международния опит в прилагането на специални разузнавателни средства“ (София, 2021).

Експертизата на проф. д.н. Илин Савов е внушителна, имайки предвид практиката му в службите за сигурност и научно-изследователския поглед върху проблемите в областта на специалните разузнавателни средства в България и Европа.