Не видях полицейско насилие, а насилие срещу полицаите

0
1802
Извеждат ранен от протестиращите полицай.

И ако трябва да се разследва нещо – това е защо властите допуснаха да бъде блокирана и осрана София?

Константин Мишев Снимка: фейсбук

Константин Мишев, фейсбук

Да, трябва да има временна комисия в Народното събрание, която да разследва действията на правителството и полицията за няколкомесечните протести миналото лято. Само че аз не видях полицейско насилие, а насилие срещу полицаите. И ако трябва да се разследва нещо – това е защо властите допуснаха да бъде блокирана и осрана София? Това ме интересува като гражданин.

Да, има в практиката на либералната демокрация и така нареченото „гражданско неподчинение“. Но това неподчинение трябва да има цена. Смяташ, че си прав, нарушаваш закона и блокираш кръстовищата, но също така знаеш, че ще бъдеш санкциониран за постъпките си. Това е гражданско неподчинение. Поне така е в цивилизованите държави.

Да, трябва да бъде потърсена отговорност на правителството на Борисов за това, че допусна да се шири беззаконието!

Да, демокрацията трябва да се пази от вандали и хулигани!

И последно да. Ако утре някои противници на режима на Румен Радев решат да хвърлят бомбички срещу български полицаи, да издраскват фасадите на църкви, да блокират движението в София и да хвърлят гнили домати и яйца – аз ще бъда първият човек, който би приветствал Бойко Рашков, ако разчисти улиците и арестува гамените. Разбира се, без да се прекалява със сила.

Но никой няма право безнаказано да парализира един град. Никой.