Неправомерен натиск върху съдия по дело за 7 млн. лв., „оттегли“ Иван Демерджиев от МВР

0
1691
Иван Демерджиев

Вместо да разследват пловдивския адвокат, Кирил Петков и Бойко Рашков в омерта около кадровото фиаско със заместник-министъра на вътрешните работи

„Труд“

Премиерът Кирил Петков пое властта със заявката за безкомпромисна война с корупцията без значение на бивши или действащи управляващи, на „чужди“ или „наши хора“. Типично популистки обаче заявеното от Петков се разминава с действителността. Един пример за това е фиаското с назначаването и оттеглянето на заместник вътрешен министър.

Преди седмица изненадващо, докато течеше годишния отчет на МВР, назначения 9 дни по-рано за заместник-министър на силовото ведомство пловдивски адвокат Иван Демерджиев, изпрати до медиите сърцераздирателно писмо, с което обясняваше, че няма да заеме поста. Същинските мотиви на Демерджиев останаха неизвестни.

Премиерът Петков и вътрешният министър Бойко Рашков побързаха да пуснат димна завеса над кадровия гаф, като за пореден път атакуваха прокуратурата и дори изсипаха куп клевети по адрес на главния прокурор Иван Гешев. Това само усили усещането, че около оттеглянето на заместник-министъра в силовото министерство има нещо, което управляващите държат да остане скрито покрито.

Бившият председател на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев се появи в екипа на служебния правосъден министър Янаки Стоилов през май миналата година. Още като заместник-министър на правосъдието Демерджиев започна да гради имидж на „борец за съдебна реформа“ и яростен противник на главния прокурор. Стигна се дотам Демерджиев да лансира внушението, че собственик на охранителна фирма го е заплашвал с името на Иван Гешев. Това служебният заместник-министър направи, след като в медиите се появиха негови чатове, в които многозначително обяснява, че „бил точен с парите“. Изпращането на Янаки Стоилов в Конституционния съд, изстреля Демерджиев за кратко на поста служебен министър на правосъдието, което му даде трибуна за всевъзможни атаки срещу Гешев и срещу други висши магистрати.

Това, което Кирил Петков, Бойко Рашков, а и самият Демерджиев, явно искат да остане скрито, е, че след назначаването на последния в МВР, на премиера и на вътрешния министър са станали известни обстоятелства, които най-малкото изискват провеждането на задълбочено разследване на действия, извършени от пловдивския адвокат, докато той е бил заместник-министър на правосъдието.

Каква е историята? Всичко започва през февруари 2021 г. Действието се развива в Районен съд – Пловдив. На съдия Деян Вътов се е паднало да гледа дело за делба с внушителен материален интерес – около 7 млн. лв. Става въпрос за делба между наследниците на Златьо и Георги Бояджиеви. Заради затруднения с намирането на вещо лице за изготвяне на експертиза на голям брой картини, съдията е дал възможност на страните да търсят такъв експерт.

В съда постъпва молба от адвокат Иван Демерджиев, който представлява една от страните по делото. Адвокатът сочи, че е намерил две вещи лица. Иска точно на тях да се възложи изготвянето на експертизата. Веднага след входиране на молбата от Демерджиев, съдия Вътов е повикан в кабинета на заместник-председателя на районния съд Александър Точевски, който поискал молбата на Демерджиев да бъде уважена. Съдия Вътов обаче категорично отказва, защото смята, че се прави опит за вмешателство в работата му. Впоследствие съдията приема, че след като една от страните използва ръководството на съда за подобни цели, то очевидно искането ѝ не може да бъде уважено. За да гарантира справедлив съдебен процес, Вътов провел кореспонденция с друг лицензиран оценител и я представил на страните по делото.

Междувременно адвокат Иван Демерджиев получава назначение като заместник-министър на правосъдието. Пловдивският юрист обаче не забравя делото, свързано със спор за 7 млн. лв. Вече като заместник-министър, на 28 юни 2021 г., Демерджиев подава до Районен съд-Пловдив и Инспектората на ВСС сигнал срещу съдия Вътов за това, че е отказал да приеме предложените от адвоката вещи лица. Сигналът от Министерство на правосъдието бързо се превръща в дисциплинарно производство срещу магистрата, а това позволява на следващия адвокат, който поема делото от Демерджиев, да иска отвод на съдебния състав. В крайна сметка съдия Деян Вътов е принуден да си даде отвод на база на сигнала, подаден от Демерджиев, който очевидно използва поста си на заместник-министър, за да реши дело, по което само допреди месеци е бил ангажиран като адвокат.

Ако премиерът Петков наистина ще е безкомпромисен срещу корупцията, то вътрешният министър Бойко Рашков отдавна трябваше да е разпоредил на фаворизираната от него Главна дирекция „Национална полиция“ да образува преписка срещу Демерджиев, най-малкото за да проверят дали има основание да се търси отговорност от бившия заместник-министър на правосъдието по два текста от Наказателния кодекс.

На първо място трябва да бъде изяснено дали с действията си още през февруари 2021 г. Демерджиев не извършил нарушение, като е поискал от заместник-председателя на Районния съд в Пловдив да въздейства върху съдия Вътов, за да се произнесе положително по молбата му като адвокат. Второ – следва да се изясни извършил ли е Иван Демерджиев и нарушение относно факта, че като заместник-министър на правосъдието е изпратил сигнал до Районния съд в Пловдив и до Инспектората на съдебната власт по дело, по което е бил ангажиран като адвокат. Защото именно този сигнал на заместник-министъра е послужил за елиминирането на съдията по делото.

Всички тези факти са били известни още преди премиерът Кирил Петков да назначи Демерджиев за заместник-министър. В началото на март става ясно, че съдия Деян Вътов е сигнализирал за оказан му натиск по делото за делба, по което Демерджиев е бил адвокат. Случаят е станал известен много отдавна и на Съюза на съдиите в България – неправителствена организация, чийто доскорошен член на ръководството – съдията от Софийски градски съд Емил Дечев, днес е заместник-министър на правосъдието. Дори само този факт означава, че Петков, а съответно и Бойко Рашков добре знаят и точно заради това крият причината, поради която Иван Демерджиев се размина със зам.-министърското кресло в МВР. Отделен е въпросът, че и самият политизиран Съюз на съдиите в България предпочита да затаи скандалната роля на Иван Демерджиев, вероятно за да не опетни създадения му имидж на „боец“ срещу главния прокурор Иван Гешев.

Всичко това показва, че за управляващите днес важи неписаното правило, че „корупция е само онази далавера, в която не участват“. С просто око е видима омертата, в която премиер, вътрешен министър и свързан с управляващите съдийски съюз, предпочитат да прикрият действия на адвокат Иван Демерджиев, най-малкото за да спестят проверка по изложените данни, която може да покаже има ли извършване на престъпление. За зла участ на пловдивския „боец“ срещу прокуратурата, днес тя трябва да е на ход по казуса.