Николай Нанков: Кого заблуждава този политически импотент Настимир Ананиев? Той и Асен Василев лъгаха една година пътните строители

0
598
оставка
Николай Нанков

Възелът около пътното строителство ще се развърже, ако Конституционният съд отмени решението на Народното събрание, с което договорите за поддръжка важат до 30 септември, категоричен бе депутатът от ГЕРБ

„Продължаваме промяната“ обвиниха ГЕРБ и ДПС за това, че в последната седмица от работата на 47-ото Народното събрание са саботирали заседанията на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление и по този начин са възпрепятствали решаването на проблемите в пътния сектор. ГЕРБ-СДС от своя страна ги контрираха, че управляващите са проспали седем месеца, в които това е можело да се случи, съобщава Tribune.

„С колегата Ненков бяхме провокирани не само от днешното изявление на едни политически, да не казвам какви, от „Продължаваме промяната“, а и от действията им в последната седмица, визирам специално един политически импотент, колегата Настимир Ананиев, той не ми е и колега, между другото, който цяла седмица се опитва да симулира активност, въпреки че последните 8 месеца, а преди това последната година и половина, създадоха такава невъобразима каша, такива проблеми в пътния сектор, че сме изправени до тук – да нямаме нито пътна поддръжка, нито разплащания с фирми за извършени дейности, а потърпевши са всички български граждани“. Това заяви по време на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Николай Нанков, цитиран от Tribune.

По думите му два дни е имало ялови и импотентни опити да се свика комисия с промяна на абсолютно незаконосъобразно решение, което преди няколко месеца прие Народното събрание.

„Комисията, която беше насрочена, щеше да разглежда и да приеме становище по доклада на Междуведомствената работна група, който не съществува. Има едни хвърчащи листа, които не са удостоверени с подписите на всички членове от тази група“, подчерта Нанков.

Той изрази възмущението си от приетото през април решение на парламента, с което строителните фирми получават 50% предварително, а останалите – след проверка.

„Уникален прецедент – за добрите фирми -100%, за другите – нищо“, посочи той.

Нанков отбеляза, че „добрите“ вероятно са само онези, които са консултирали проектите си през „определени адвокатски кантори“.

Според ГЕРБ решението за разплащането към пътните строители е противоконституционно, затова те го обжалват пред Конституционния съд.

„Нашата позиция като политическа група е категорична и последователна, че това решение е противозаконно, незаконно, противоконституционно, затова го обжалвахме пред Конституционния съд. Има насрочено дело и единствената оправия и единственият възможен изход е евентуалното произнасяне и отмяна на това решение. Какви срокове ще променяме? От 30 септември до 30 ноември. Те за година и половина не можаха да обявят нови обществени поръчки – за два месеца ще успеят? Кого заблуждава този политически импотент Настимир Ананиев. Точно в това се крие политическият разврат. Тук се крие политическият разврат и политическата импотентност“, избухна бившият министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Какво като мине решение на Регионалната комисия“, попита Нанков.

Той обърна внимание, че името на Настимир Ананиев е във всички декларации на протестиращия строителен бранш и обвини управляващите, че са безпомощни и за два дни се опитват да заблудят обществото, че правят нещо.

„Пътна поддръжка няма, затова е докладът на ДАНС“, добави Нанков.

„Той ги размотаваше ( бел.ред. Настимир Ананиев), той с Асен Василев ги лъжеше една година. Стигнахме до последния ден на парламента и се разбързахме да правим нещо. На кого правите мили очи“, попита още той.

„Възелът около пътното строителство ще се развърже, ако Конституционният съд отмени решението на Народното събрание, с което договорите за поддръжка важат до 30 септември“, категоричен бе Нанков.

„Ако допреди една година България беше една строителна площадка и се правеха инфраструктурни обекти в общини, пътища, всякаква инфраструктура, ВИК инфраструктура, то за тази година и няколко месеца всичко спря. Но за сметка на това живеем в една пропагандна среда, в която ни се обясняваха много измами и лъжи, които като къща от карти една по една започнаха да излизат наяве, че всъщност това са опити да извлечеш политически дивидент, но в крайна сметка страда единствено и само обществото ни“, добави колегата му Александър Ненков.

Той също обърна внимание за плащането на „добрите фирми“.

„Кои са тези фирми, които са добри? Това са тези, които са минали през канторите. Вие много добре знаете кои са“, каза Ненков. По думите му става ясно, че за едни фирми може да се плати 100%, за другите нищо. „Това си е истинска проба корупция. Най-тъжното е, че всички страдат. Държавата се превърна в едно гробище. По пътищата расте трева. Няма кой да смени мантинелите“, възмути се Ненков.

Все пак днес ГЕРБ ще подкрепят предложенията на ПП за индексация на обществените поръчки, защото имало адекватни предложения.