Николай Ненчев: Стефан Янев позори членството ни в НАТО, обслужвайки чужди интереси

0
245
съд
Николай Ненчев

Бившият военен министър поиска незабавна оставка на настоящия

Министърът на отбраната Стефан Янев позори българското членство в НАТО и поставя в риск националната сигурност на България! Оставката му е единствената гаранция за принадлежността на България към демократичния свят. Това написа във фейсбук профила си бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

По думите му след поредицата откровени антинатовски изказвания и инициативи на министъра на отбраната, свързани с тежката конфронтация, провокирана от Русия, вчера Стефан Янев за пореден път е затвърдил действията си в посока на извеждане на България от военните структури на НАТО и обслужване на руските ултиматуми за връщане на НАТО в границите му от 1997 г.

„С ангажимента си да не допусне съюзнически войски да засилят отбранителните способности на държавата ни пред евентуална военна експанзия на Русия в Украйна, Янев изпълни искането на външния министър на Путин на територията на България и Румъния да няма съюзническо присъствие. Очевидно е, че Янев спазва исканията на Лавров, а не оповестената от генералния секретар на НАТО стратегия за засилване на източния фланг, от който България е част. Подчинявайки се на господарите си от Кремъл, Янев не просто подрива авторитета и членството на България в Алианса, но и косвено предава суверенитета ни. Под пропагандния лозунг, че сами ще организираме отбраната си, като същевременно признава пропуските в армията ни, Янев изкарва неофициално, но публично държавата ни от НАТО“, допълва Ненчев.

Той е категоричен, че предателското поведение на министъра на отбраната спрямо демократичния свят като съюз и ценности не остава незабелязано от съюзниците ни.

„България за пореден път се представя като руския пробив в пределите на НАТО и ЕС. Янев следва линията на шефа си Румен Радев, който като български генерал обяви бойкот на съвместната охрана на въздушното ни пространство със съюзниците ни и лобира за Кремъл и руския военнопромишлен комплекс. Днес Радев продължава тази пропутинска линия за бунт на България срещу НАТО и излизането ни от съюза.

Така осъществяваната политика е в ущърб на националния интерес и е предателство пред волята и борбата на българския народ да бъде част от демократичния свят. Янев цели превръщането на България в територия, угодна за целите на Русия. В нейните външнополитически представи родината ни е удобен и защитен буфер на федерацията на Путин, а не суверенна държава. Отдавна предупреждавахме, че Радев и неговите президентски генерали са хибридни атлантици само в предизборните кампании. След като спечелят властта те се превръщат в яростни лобисти на Кремъл. Неутралитетът под формата на недопускане на съюзническа помощ на българска територия е национално предателство на суверенна България“, пише още бившият министър на отбраната.

Ненчев подчертава, че управляващите говорят само за деескалация и напрежение между НАТО и Русия, без да признават, че агресорът е Путин.

„Предлагат деескалация на конфликта, като отслабят позициите ни в НАТО и ЕС. Те избират пътя на външнополитическите цели на Путин да изгради Евразийски съюз. НАТО и ЕС могат и без България, но ако допуснем управленци като Янев да предадат държавата ни, това означава връщане в орбитата на Русия. Гаранция, че България няма да тръгне по този път е незабавната оставка на Стефан Янев!“, категоричен е Николай Ненчев.