Нинова забрави за китайската ваксина – лобира само за руската, която не е разрешена от ЕМА

0
65
Снимка: фейсбук

Здравната комисия възложи на правителството да преговаря за „Спутник V“

На първо четене Комисията по здравеопазване в парламента прие Министерският съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина „Спутник V“. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова. Тя обаче не е включила в предложението си и китайската ваксина, както обеща.

Решението бе взето след оспорван дебат, в който участваха както депутати и министри, така и представители на съсловните организации. Председателят на комисията Александър Симидчиев предложи да се възложи на Министерския съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината след получаване на разрешение от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Идеята обаче беше отхвърлена.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че България няма капацитет да извърши оценка за безопасност на ваксината. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов от своя страна добави, че има четири разрешени ваксини, а настоящото законодателство не позволява да се извърши самостоятелно проучване.