Областната управа на София поиска спешно премахване на паметника на Съветската армия, защото е опасен

0
57
Снимка: фейсбук

Слагат допълнителна ограда край него

От областната администрация на София поиска премахване на Паметника на Съветската армия (ПСА), защото е опасен. В рамките на днешния ден около монумента ще бъде поставена допълнителна ограда.

Това става ясно от съобщение на областния управител на София-град Вяра Тодева, публикувано на интернет сайта на администрацията.

В заключенията от изследването на монумента се посочва, че е констатирана необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника. Записано е още, че монументът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. Това е и причината за монтирането на допълнителната ограда.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет, става ясно още от съобщението. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.