ГЕРБ: Слабо и категорично неадекватно е поведението на българската държава за Украйна

0
384
Снимка: архив

Граждани боядисаха паметника на съветската армия със спрейове

Днес дойдохме да изразим солидарност с антивоенния протест срещу руската агресия. Това е наша дългосрочна позиция, заемали сме я публично и от парламентарната трибуна.“ Това каза депутатът от ГЕРБ Даниел Митов по време на антивоенния протест срещу руската агресия пред МОЧА.

Даниел Митов, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев и младежи ГЕРБ застанаха пред паметника на съветската армия.

Напоследък сме, като че ли единственият говорител по тази тема“, допълни той.

Когато дойдохме обаче привърженици на определена партия, които в момента са в коалиция с БСП, с бившата комунистическа партия, с Румен Радев, със Стефан Янев, точно тези, които избягват да обсъждат агресията, някои от тях дори наричат войната военна операция, тези хора се нахвърлиха именно върху нас.“, обясни Митов.

Ние не сме управляващи от 1 г. и решенията в момента изцяло лежат върху плещите на Кирил Петков, на правителството, което сглоби Румен Радев. Тези, които в момента отказаха да гласуват български пари да се харчат в руски военно-промишлен комплекс, са отговорниците за слабото и категорично неадекватно поведение на българската държава в тази ситуация“, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

На въпрос на какъв мандат е отишъл премиерът Петков в Брюксел за обсъждането на санкциите срещу Русия, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев каза:

Със слаб мандат, защото неговото правителство от четири партии е разединено“.

БСП не подкрепя санкциите, не подкрепя да има ясно спиране на финансирането за руската военно-промишлена машина от страна на България и неговата позиция е много по-слаба, отколкото позициите на други лидери в ЕС. Но ние дойдохме тук да подкрепим Украйна, да заявим нашия глас срещу агресията на РФ, срещу войната. Привържениците на „Демократична България“, които са толкова емоционални, са в коалиция с бившите комунисти, които допринесоха за това да няма истинска декомунизация в нашата страна и младите хора да не знаят кой кой е и от какво произлизат нашите зависимости с путинския модел на държавност“, допълни Ковачев.

Междувременно граждани боядисаха със спрейове паметника на съветската армия в знак на протест срещу войната в Украйна и задържането на три деца от милиционерите на Рашков. Слава на Украйна, Путин-убиец и Стоп на войната бяха надписите. Полицията стоеше безучастно.