Русия признава независимостта на донбаските републики

0
60
Владимир Путин

Руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ, заяви президентът Путин

Указите за обявяване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики бяха подписани веднага след обръщението на руския президент Владимир Путин пред народа, предаде БГНЕС.

„Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания“, каза Путин.

„Три ключови пункта искахме: край на разширението на НАТО, спиране на разполагането на войски покрай границите ни и връщане на състоянието на войските на НАТО в състоянието им от 1997 г. Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска – не сме променили това искане. В момента всеки се опитва да ни шантажира“, заяви още Путин.

„Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлено, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи. Относно Донбас – управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив – опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца. Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират – колко може да продължи това? Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас освен военен“, каза руският президент.

„Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ! Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки“, завърши Путин.