ООН призова Русия да прекрати военните си действия

0
47
Снимка: БТВ

Резолюцията беше приета със 141 гласа „за“, а едва 7 страни гласуваха „против“

Часове преди да се навърши една година от руското нахлуване в Украйна, Общото събрание на ООН одобри резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия и да изтегли армията.

Текстът беше приет със 141 гласа „за“, а едва 7 страни гласуваха „против“ – това са Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.

32 държави се въздържаха, като сред тях е Китай. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че агресорът и жертвата не могат да бъдат поставени при равни условия и че не може да се иска от Украйна да не се защитава.

„Това е огромно мнозинство от международната общност и потвърждава много високото ниво на подкрепа, която Украйна получава като жертва на руска агресия. През цялата седмица Русия се опитваше да отвлече вниманието и да пречи на работата на ООН с различни маневри. За пореден път обаче се провали. Виждаме това ясно по гласовете. Зад руската страна има малка шепа гласове, които показват, че в очите на света агресията срещу Украйна трябва да спре, трябва да спре сега и да отвори вратата към устойчив и всеобхватен мир”, заяви Жозеп Борел.