ООН призова Русия да прекрати военните си действия

0
47
Снимка: БТВ

Резолюцията беше приета със 141 гласа „за“, а едва 7 страни гласуваха „против“

Часове преди да се навърши една година от руското нахлуване в Украйна, Общото събрание на ООН одобри резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия и да изтегли армията.

Текстът беше приет със 141 гласа „за“, а едва 7 страни гласуваха „против“ – това са Русия, Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.

32 държави се въздържаха, като сред тях е Китай. Резолюциите на Общото събрание на ООН не са правно обвързващи, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, но служат като барометър на световното мнение.

ГЕРБ/СДС

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че агресорът и жертвата не могат да бъдат поставени при равни условия и че не може да се иска от Украйна да не се защитава.

„Това е огромно мнозинство от международната общност и потвърждава много високото ниво на подкрепа, която Украйна получава като жертва на руска агресия. През цялата седмица Русия се опитваше да отвлече вниманието и да пречи на работата на ООН с различни маневри. За пореден път обаче се провали. Виждаме това ясно по гласовете. Зад руската страна има малка шепа гласове, които показват, че в очите на света агресията срещу Украйна трябва да спре, трябва да спре сега и да отвори вратата към устойчив и всеобхватен мир”, заяви Жозеп Борел.