ООН: Русия отвлича и измъчва украинци в окупираните територии

0
93
Снимка: архив

Организацията е проверила най-малко 36 случая на задържане на цивилни

Украинци са произволно задържани, отвличани и изтезавани в контролираните от Русия райони, съобщи ООН пред Би Би Си.

ООН е проверила най-малко 36 случая на задържане на цивилни, като на семействата често е отказвана всякаква информация за съдбата на пострадалите.

Украинците казват, че се опасяват от ескалираща кампания на отвличания и сплашване, тъй като Русия се бори да установи контрол над превзетите от нея градове.

Журналистката Виктория Рощина е работила в окупираните райони в източната част на страната, когато е била отвлечена от неизвестни мъже на 15 март.

Работодателят ѝ – телевизия „Хромадске“, заяви, че тя „вероятно е била задържана от ФСБ“, руската служба за вътрешно разузнаване. Медията се позова на свидетелски показания за отвличането ѝ в град Бердянск.

Тя беше освободена шест дни по-късно, когато в проруските канали на Telegram започна да се разпространява видеоклип, от който бе очевидно, че е записан под натиск.

В него Рошчина заявява, че Русия не я е взела в плен и благодари на силите на Москва за „спасяването на живота ѝ“.

Междувременно министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви пред BBC Newsnight, че не е оптимист, че руският президент Путин иска мир.

„Мисля, че той е решил да удвои усилията си и да се опита да приложи опита си от Грозни спрямо големите градове на Украйна“, каза Борис Джонсън пред политическия редактор Ник Уат.

Грозни е столица на руската кавказка република Чечня. По време на първата война в Чечения през 1994/1995 руската армия наложи обсада и седмици наред обстрелва града с артилерия и самолети. Предполага се, че тогава са загинали 25 000 души. През втората, по-кратка война (от средата на 1999) градът отново беше подложен на силен обстрел с артилерия и от въздуха, а в началото на 2000 година руските войски го превзеха. През 2002-а ООН нарече Грозни „най-разрушения град в света“.

Андрей Турчак от управляващата в Русия партия „Единна Русия“ написа в канала си в Telegram за окупираните квартали на Мариупол: „Не се заблуждавайте, Русия е тук завинаги“.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за неуспеха за постигане на споразумение за евакуация на цивилни от Мариупол. Контролът върху разположения на Азовско море град би помогнал на Русия да осигури сухопътен коридор към полуостров Крим, който Кремъл анексира от Украйна през 2014 г.

Цивилните, хванати в капан в Мариупол, който обикновено е дом на около 400 000 души, са изправени пред отчаяно положение без достъп до храна, вода и електроенергия.