Съветничка на премиера: Отпадането на зеления сертификат може да се отложи след 20 март

0
78
Радка Аргирова Снимка: БТВ

Премахването на мерките срещу COVID-19 ще зависи от действието на всяка една от тях, посочи проф. Радка Аргирова

Отпадането на зеления сертификат може да се отложи за след 20 март, стана ясно от думите на съветничката на премиера проф. Радка Аргирова пред БТВ. Датата беше посочена от Кирил Петков в понеделник. Това не е декрет, посочи проф. Аргирова.

Според нея отпадането на мерките срещу COVID-19 ще зависи от действието на всяка една от тях.

Проф. Аргирова не можа да обясни завоя в позицията на премиера Петков, който преди месец твърдеше, че зеленият сертификат ще отпадне, когато броят на ваксинираните стигне 60%, а заетостта на реанимационните легла падне до 5%.

„Всички заедно посъветвахме премиера Кирил Петков за плана за отпадане на мерките след много сериозно наблюдение и анализ на всички данни. Тенденцията за намаляване на броя на заразените е налице. Всяка следваща стъпка ще се взима тогава, когато предната е дала резултат“, каза още Аргирова.

На въпрос как протича работата на работната група за мерките срещу COVID-19 Аргирова коментира, че първата среща и била провалена, а на втората са присъствали едва двама от 7 души, представители на партия „Възраждане“: „Те искат отмяна на зеления сертификат, но това са хора, които никога не са виждали болен. Те са в кабинети, не са виждали какво става със здравната система в тези месеци.“

„Няма политически натиск за отпадане на мерките. Когато завърши заседанието ни, представителите на „Възраждане“ казаха, че все пак трябва да организираме ваксинационната кампания, след като им показахме данните за ваксините. Знаем какви са исканията им, но видяхме добре, че при тези цифри и тенденции не можем веднага да махнем зеления сертификат и затова се решихме на този многостъпков модел с изричното утвърждаване, че трябва да се прави анализ на всяка стъпка“, допълни Аргирова.

„Трябва още поне 10% от хората да се ваксинират и да се продължи намаляването на заетостта на интензивните легла“, коментира Аргирова.

Относно приравняването на антигенния тест към PCR тестването за получаване на зелен сертификат в ЕС, Аргирова коментира, че приравняването на двата метода у нас е станало още преди година: „Ние бяхме третата страна в света, която направи това. Чакаме крайните цифри и решения от СЗО, от които ще разберем дали на територията на ЕС ще се признават сертификатите за антитела“, заяви още Аргирова.