Парламентът избира шефа на БНБ в петък

0
52
Българската народна банка

Каримански не се отказва, ПП търси нов кандидат

Изборът на управител на БНБ е предвиден като точка първа в дневния ред на парламента за петък.

Депутатите ще изслушат доклада на бюджетната комисия за двамата кандидати за поста – Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от ПП.

Преди дни премиерът Кирил Петков съобщи, че Андрей Гюров оттегля кандидатурата си заради напрежението, което възникна в управляващата коалиция.

Каримански обаче няма да се оттегли от надпреварата. В петък той съобщи, че е получил sms със заплахи да се откаже, а в събота Ива Митева от ИТН заяви, че депутат от ПП му е предлагал да стане представител на България в Световната банка.

Депутатите от ПП вече обявиха, че няма да подкрепят Каримански за шеф на БНБ.

Тази сутрин Андрей Гюров обяви, че се търси политически необвързан човек за поста – „човек, който е готов да остави собствения си живот, за да реши проблемите на БНБ“.

„Появи се политическо напрежение от тази кандидатура. Дискусията бе изместена от размяна на идеи и аргументи в политически заявки, което не може да позволим. Като най-голяма парламентарна сила носим отговорността за стабилността на управлението. И тъй като стабилността е наш приоритет, оттеглихме кандидатурата. Беше добра проява на лидерство да оттеглим кандидатурата, да дадем шанс и на нашите партньори от коалицията и да подновим процедурата“, заяви Гюров пред Нова тв.