Първан Симеонов: Правителството е абсолютна победа за Борисов

0
337
Първан Симеонов

Голяма част от ДБ много отдавна иска да е с Борисов, твърди политологът

Такъв, какъвто беше Борисов, повече няма да се върне, но това е абсолютна победа за него – той излиза от изолация и измива образа си пред западните партньори. Това каза политологът Първан Симеонов пред Нова ТВ за бъдещото правителство с втория мандат на ПП-ДБ, за което се разбраха с ГЕРБ да има ротационен премиер.

И от двете страни ще има много недоволни. При ПП-ДБ драмата ще е по-голяма. Винаги сред градските либерали е имало две крила – едни непримирими и едни колаборативни. Анализът показва, че голяма част от ДБ много отдавна иска да е с Борисов. Не се случва нещо ново, но факт е, че непримиримата част ще се разпраши и ще си отиде, каза той.

Трябва да наблюдаваме сега къде е ДПС спрямо цялата работа, защото, ако то е там – говорим за конституционно мнозинство. Трифонов и Нинова правилно се ориентираха, че няма да влязат в сметките и вероятно ще изземат част от опозиционността на Костадинов. Така пак ще се отвори една ниша за умерено говорене, където би могъл да се настани президентът Радев след края на мандата си, анализира Симеонов.

Ако прозападните либерали и балканските консерватори се съберат, това ще е солидна конструкция. Гешев е катализатор на това, което се случи. ГЕРБ и ДПС решиха да го хвърлят от балона. Градските либерали, хората около Христо Иванов, сигурно са казали – „ето, Борисов, сега ние решаваме кой ще е лошият и кой ще е добрият“. И затова Борисов може да се дръпне назад, посочи той.

Те (ПП-ДБ и ГЕРБ – б.р.) най-вероятно са се разбрали и нещо за местните избори, там трябва да гледаме внимателно, каза още Симеонов.

Правителството малко прилича на торбата с коледните подаръци – всеки ще може да извади от него нещо, което харесва, каза пък политологът Любомир Стефанов.

Двете страни не се вярват, но това е процес на доверие и той се изгражда. Това е разговор между интелигенцията и провинцията, а не между либералното и дясното, анализира пък той.