Първи братовчед на дамата от „Орион” Веска Меджидиева поема здравното министерство

0
1863
Асен Меджидиев Снимка: Президентство

Асен Меджидиев е вторият здравен министър с дупнишки корен в служебните правителства на Радев

Новоназначеният от президента Румен Радев служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев е поредният с дупнишки корен, който оглавява министерството на здравето. Старограждани побързаха да припомнят родовата му връзка с дамата от „Орион” Веска Меджидиева, която преди години избяга и се пресели в ЮАР, пише в. „Вяра“.

Специалистът по УНГ е внук на Асен Меджидиев, който пише книгата „ Град Дупница до Освобождението.Приносъ къмъ историята на гр. Дупница и околията” и е бивш директор на Гимназия „Христо Ботев” в града. Той има двама сина – Христо и Тихомир Меджидиеви. Тихомир Меджидиев е бащата на Веска, която придоби известност сред като се омъжи за сина на бившето партийно величие ген. Мирчо Спасов. Имената на скандалната банкерка Веска Меджидиева от прочутия по времето на Жан Виденов кръг „Орион” и Румен Спасов бяха замесени в подялба на огромни активи и изнасяне на милиони червени капитали след 10 ноември 1989 г. Наследницата на несметни суми от някогашните червени куфарчета Веска Меджидиева е първа братовчедка на новоназначения министър на здравеопазването в поредния служебен кабинет на президента Румен Радев, припомнят паметливи дупничани.

Настоящият служебен министър е роден роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. В началото на професионалното си развитие работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995-2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Той има сестра Даниела, която също е лекар, със специалност отоневрология и работи в Медицинска академия.

Д-р Асен Меджидиев е вторият министър на здравеопазването в служебен кабинет на президента Румен Радев с дупнишки корен. През миналата година поста заемаше д-р Стойчо Кацаров, който оглавяваше министерството в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, припомня „Вяра“.