Петков от Украйна: България няма да плаща за газ в рубли

0
121
Кирил Петков Снимка: кадър

ПП ще гласува за военна помощ за Украйна

„Доволен съм, че вчерашната стъпка за спирането на руския газ за България не ни изненада. Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец и имахме аклтернативни източници. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор“. Това заяви пред журналисти премиерът Кирил Петков от Киев.

„Като част от демократичния свят трябва да имаме ясна позиция. От „Продължаваме промяната“ заявихме ясно, че ще гласуваме „за“ военна подкрепа на Украйна и ще продължим хуманитарната си подкрепа“, подчерта Петков.

Той изрази надежда следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.

„На Зеленски ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Това не е само техен проблем. Ако руската държава продължава да стреля, искаме ли го този мир“, зададе въпрос премиерът.

Българска делегация, ръководена от пминистър-председателят Кирил Петков, замина на посещение в Украйна. В Киев българският министър-председател ще проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на визитата си премиерът Петков ще разговаря и с украинския си колега Денис Шмигал.