Пленумът на БСП решава да изключи ли Кирил Добрев от партията

0
125
Кирил Добрев Снимка: фейсбук

Мотивите – нарушение на устава на организацията

Националния съвет на БСП ще реши дали да изключи от редиците на левицата Кирил Добрев. Вече е свикано неприсъствено заседание с една-единствена точка в дневния ред. Членовете на пленума в два дни трябва да гласуват „за“, „против“ или „въздържал се“. Самият пленум е свикан след протоколно решение на Изпълнителното бюро на червената партия още на 21 декември. Така предколедно лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се опита да разчисти редиците от своите най-върли опоненти, съобщава Монитор.

Самият Добрев пък е бил уведомен с писмо и от него е изискано до началото и по време на провеждане на пленума да изрази становище по мотивите.

Към решението има приложен списък с подписи на 60 членове, писмо от младежката структура в Елин Пелин, становище на структурата в Омуртаг и два протокола от заседания на местните структури в Долни Чифлик и Варна.

Мотивите – нарушение на устава на БСП, изброени в пет точки. Сред тях са открито противопоставяне на решенията на пленума на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне. Наред с това той е обвинен в това, че е имал много медийни изяви, които се използвали за вътрешнопартийни цели и така се създавал негативен образ на левицата. Отделно от това той участва в публични изяви, които уронвали престижа на партията. И на на последно място – използвал влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси, както и подпомагал изграждането на структури на нови политически проекти.

Веднага след лошия резултат на БСП на изборите Корнелия Нинова подаде оставка, а тогава като причина за това изтъкна факта, че социалисти са работили изцяло в полза на кампанията на „Продължаваме промяната“. Тя дори определи формацията като президентска партия. Сега това обвинение явно се материализира в решението за изключване на Добрев, пише Монитор.