Полицията уведомила едва днес по факс прокуратурата за убийството в Бояна

0
166
Съдебната палата в София

От обвинението посочиха редица фрапиращи грешки на разследващите

Полицията е уведомила прокуратурата за убийството в кв. „Бояна“ 22 часа след извършване на престъплението. От СГП в съобщение до медиите пишат, че уведомление за инцидента са получили едва днес по факс. Прокуратурата е констатирала и редица фрапиращи грешки на разследващите. Не са били иззети записите от монтираните в близост до местопроизшествието камери за видеонаблюдение, не е било извършено разпознаване на задържаното за 24 часа по Закона за МВР лице от установен свидетел – очевидец, не е била приета по съответния законов ред от вещото лице назначената съдебномедицинска експертиза.

Ето какво цялото съобщение на прокуратурата:

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършено на 13.07.2021 г. тежко престъпление на територията на кв. „Бояна“ в столицата Софийската градска прокуратура (СГП) информира за следното:

В 10,55 ч. днес, 14.07.2021 г., в СГП е постъпило по факс уведомление от СДВР за започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК. До този момент държавното обвинение се информира за убийството на възрастна жена от средствата за масово осведомяване. В тази връзка бяха проведени множество разговори със СДВР за докладване на материалите за вече образуваното наказателно производство с оглед определяне на наблюдаващ прокурор, който да осъществява ръководство и надзор върху действията по разследването.

Материалите по делото са били докладвани в СГП след 13 ч на 14.07.2021 г., т.е. 22 часа след убийството.

При преглед на материалите наблюдаващият прокурор констатира, че към момента на докладването им не са били извършени редица действия по разследването – не са били иззети записите от монтираните в близост до местопроизшествието камери за видеонаблюдение, не е било извършено разпознаване на задържаното за 24 часа по Закона за МВР лице от установен свидетел – очевидец, не е била приета по съответния законов ред от вещото лице назначената съдебномедицинска експертиза.

Софийската градска прокуратура даде конкретни указания на разследващия орган по отстраняване на допуснатите пропуски и преодоляване на непълнотите в събраните доказателства.

Изискани са записи от камерите за видеонаблюдение, назначени са експертизи – видеотехническа, биологична, дактилоскопична, разпитани са множество свидетели.

След изпълнение на указаните от СГП действия и разпознаване на задържаното лице, в качеството на обвиняем за извършено умишлено убийство на 63-годишната Е.Т. е привлечен Х.Х. (на 57 години). Мъжът е осъждан за причиняване на средна телесна повреда на убитата Е.Т. през 2015 година. Освен това спрямо него има осъдителни присъди за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и за управление на МПС след употреба на алкохол.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х.Х.