Пожарът в Рояк вероятно е тръгнал от помещението с бойлерите

0
40
При пожара в село Рояк вчера загинаха 9 души. Снимка: 24 часа

Повечето обитатели бяха евакуирани и сега се намират в общински хотел в село Аспарухово те се нуждаят от дрехи и обувки

Девет от обитателите на дома за стари хора в село Рояк, община Дългопол, загинаха при пожар късно снощи.

В момента ситуацията в селото е спокойна. Последната пожарна е напуснала местопроизшествието преди около 11 часа.

Повечето обитатели бяха евакуирани и спасени и сега се намират в общински хотел в село Аспарухово, съобщава БНТ.

От МВР казаха, че работят по всички възможни версии, но не става дума за умишлен палеж. Най-вероятно пожарът е тръгнал от помещенията с бойлерите. Днес предстои още един оглед на следователите. Телата на починалите ще бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза във Варна, като най-вероятно хората са загинали от вдишването на отровните газове при изгарянето на предметите при пожара.

В евакуацията са участвали снощи много местни жители, те са чули писъците на възрастните хора и са се притекли на помощ. За щастие са успели да изведат повечето от тях.

Спасените от пожара се нуждаят от дрехи и обувки, съобщава „Фокус“.

Във фейсбук жителите на община Дългопол излязоха с апел след вчерашното огнено бедствие: „Случилото се снощи е огромна трагедия! Искрено съжалявам за загиналите хора и техните семейства. Но има други 50 души, които също се нуждаят от помощ! Останали са с дрехите на гърба си. Те имат нужда от блузи, връхни дрехи, панталони, пижами, потници и обувки. Нека се организираме и помогнем, с каквото можем“.

Премиерът Стефан Янев изказва своите съболезнования към близките на загиналите. „В момента органите на централната и местната власт полагат всички необходими усилия, за да окажат съдействие на потърпевшите“, написа Янев във Фейсбук.

Той е провел разговори с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара, а МВР ще провери сигурността в този тип социални институции в цялата страна.

Очаква се социалният министър Гълъб Донев да посети мястото на инцидента.

В общината е обявен ден на траур.