Пожарникарите отговарят на Бориславова: Нямаме данни за криминални субекти на протеста

0
135
Венцислав Станков Снимка: Нова

Реформите в МВР се правят на тъмно, твърдят от синдиката

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите /НСПС/, който организира протеста в събота, няма данни, че в тяхното шествие искат да се инфилтрират криминални субекти. Ако обаче МВР имат такива данни, те призоваха да бъдат информирани.

Това стана ясно от изявление на синдикатите, след като по-рано през деня началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви в МС, че криминално проявени са стимулирани срещу заплащане да участват в него.

По думите на президента на НСПС „Огнеборец“ Венцислав Станков той не е получил покана за среща при премиера Кирил Петков. Въпреки че те са изпратили писмо на 21 януари, но към момента няма потвърждение за провеждане на такава среща.

Станков даде да се разбере, че евентуално участие провокатори на протеста е отговорност на полицията и жандармерията, които ще го охраняват.

Той увери, че протестът ще е изцяло мирен, не искат напрежение, а само да бъдат чути исканията им. А те са – да се вдигнат парите в бюджета за 2022 година за персонал, като заплатите скочат с 20 %, а парите за капиталови разходи да се увеличат с 100 млн. лева. Третото искане е възстановяване на социалния диалог с МВР, след като последните месеци има напрежение след идеята пожарната и телефон 112 да се отделят в самостоятелна агенция. Станков поясни, че по този повод е трябвало да получат доклад от работната група, но такъв към момента не им е предоставен.

По думите му реформите в МВР се правят на тъмно, което според него е и основният проблем. Пращали са 3 писма за срещи с министъра Бойко Рашков, но такива досега не са провеждани

Шефът на стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че протестът ще се проведе на 19 февруари от 12 часа пред МС. След това е предвидено протестно шествие, което ще стигне до НС. По думите му протестът е изцяло законен, като са взети необходимите разрешение от Столичната община, както и мерки за неговата охрана.