Президентът антиваксър обвини предишното управление за недоверието към ваксините

0
693
Румен Радев Снимка: президентството

Радев отново защити терора на Стойчо Кацаров

Радев привика в президентството петима служебни министри и шефа на НЗОК, за да обсъдят мерките и пандемията.

Президентът заяви, че подкрепя мерките на назначеното от него служебно правителство, въпреки че имало критики. „Считам, че затварянето на държавата е крайна мярка, още помним гоненето от градинките и затварянето на градовете, от което още не можем да се възстановим“, оплака се той.

Радев отново обвини предишното управление, че било създавало недоверие към ваксините, а не призна неуспеха на кабинета си да убеди хората да се ваксинират. Самият Радев доскоро не отправи нито един призив към хората да се ваксинират. Допреди дни не се знаеше дали самият той е ваксиниран. В петък съобщи, че се е ваксинирал през лятото на миналата година, когато още нямаше ваксини.

Радев бил готов да плати високата цена, защото мерките оставяли обществения и икономически живот отворени, и щял да приеме резултатите от изборите със смирение.

„Ние броим умрелите и заразените, защото носим отговорност. Като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтинга“.

Радев все пак призна, че не е дадено достатъчно време на хората и е разбираемо да има стрес и възмущение. Той настоя Кацаров да обясни защо на много места, вместо да са безплатни тестовете, хората плащат до 40 лева на тест.

Друго, което го интересувало, е да се проучи въпросът с даването на сертификат срещу антитела. Радев поиска от Кацаров да му доложи за срещата с болниците и какво е състоянието на социално-битовите условия на медиците, които работят с ковид.

От своя страна служебният министър на здравеопазването обясни, че се работило по процедура да се прехвърля персонал, където е необходимо. Кацаров допълни, че предстои с експертите да се говори дали и кога учениците могат да се върнат в безопасна среда възможно най-скоро. Това можело да се постигне с масово тестване.

До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове – тип близалка, за децата, и ако родителите им са съгласни, да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. Около тази теза се обединиха Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков.