Проф. Анастас Герджиков: Да върна нормалността в хората е целта ми

0
117
Снимка: 24 часа

През последните дни чух много неприятни неща за себе си, но ние няма да водим компроматна война, каза кандидатът за президент

„За мен е наистина чест, гордост и отговорност да застана пред нас. Всеки от нас в даден момент трябва да плати цената за това, което е получил от родината, приятелите. Не съм политик и предполагам няма да се превърна в такъв, готов съм да помогна поне малко за обединението. Имам предвид хората и нациите, а не партиите. Да върна нормалността в хората е целта ми. Не съм партиен член и няма как да бъда привърженик на една или друга партия. Очаквам подкрепата на всички граждани, които искат да припознаят нуждата да си протегнем ръце“, заяви в своята реч проф. Анастас Герджиков, който днес официално бе издигнат като кандидат за президент от Инициативен комитет.

„През последните дни няколко пъти се изтъкна, че сме в тежка криза. Три пъти избори за една година, разпокъсан парламент, невъзможност за съставяне на правителство. На това трябва да противопоставим един спокоен дебат“, каза проф. Анастас Герджиков.

„Обединение в парламента не означава всички партии да станат едно, идеята е да представляват една или друга част от българското общество. Но обединението означава да се разбираме по темите, по които има пълен консенсус, че са важни за обществото, а не както е сега.

Обединение например имаше след 2014 година, когато всички прегърнаха идеята за образованието и приеха стратегията за висшето образование и виждаме резултатите, които са напълно позитивни, а финансирането в университетите е според качеството“, даде пример  проф. Герджиков и после посочи обратен казус: „През 2005 година успяхме да убедим мои приятели да внесат декларация българското образование да стане приоритет, но консенсус нямаше, защото беше точно преди изборите. Така ли трябва да се действа?

Сега са ни нужни голяма обществена кауза, морал и обединение. Разчитам на всички вас и голям кръг експерти, ние подготвяме експерти във всички области, защото ние няма как да разбираме от всичко.

„Не сме избирали г-жа Митева заради нейния чин или армията, а защото тя е майка, работи за обществото и има биография и кауза. Не съм търсил човек, който да отговаря на стереотипи или да компенсира това, че аз съм академичен човек, но за мен е по-важно човек да има кауза“, подчерта проф. Герджиков.

Той не пропусна и компроматите от последните дни по негов адрес. „През последните дни чух много неприятни неща за себе си, но ние няма да водим компроматна война и ще е странно, ако няма дебат за основните теми в обществото, а в същото време се води такава компроматна война. Слоганът „Наистина обединени“ трябва да ни води, защото такова обединение наистина ни е нужно!“, категоричен бе той.

За инициативния комитет отбеляза, че постоянно се допълва. „Мислех, че ще имаме проблем, защото наистина исках да се обадя на 21 човека и не съм предполагал, че каузата, която представляваме има толкова съмишленици. Вие наистина сте цветът на нацията – учени, артисти, лекари, военни, много мои кумири и наистина се чудя дали днес аз съм главният герой или сте вие, които заставате зад тази кауза на мира и обединението! Виждам тук Богдана Карадочева и съм безкрайно признателен, всички вие сте тук да ме подкрепите и не знам как да ви благодаря!“, завърши той.

Пред медиите след събитието той заяви, че ще търси подкрепа от всички партии и ще разговаря дори с БСП и ДПС, защото вярва, че всички избиратели, които искат обединение и мир, ще застанат зад него.

„Не съм партиен кандидат, всеки има пристрастията си, за мен е важно да гласуват български граждани от целия спектър и се надявам, че мога да обединя българите. Аз няма да откажа на никоя партия подкрепа, надявам се включително на БСП, ДПС и не искам да показвам лошо отношение, защото по този начин ще отрежа възможността за разговори между самите тях. Когато партиите се карат помежду си за приоритетите, това изумява хората. Ще потърся всички партии, но смятам, че всички техни избиратели ще се обърнат към нас“, каза още проф. Герджиков.

„Днес имаше хора, които са спорили с ГЕРБ, изказвали са се неласкаво, но днес са тук. Вече имах идея да се кандидатирам, когато Краси Вълчев се обърна към мен с предложението да се срещна с г-н Борисов, но казах, че искам да общувам с всички партии и да получа тяхната подкрепа, но да не съм партиен кандидат.

„Отворен съм за всички хора, които искат обединение. Ако ние бъдем подкрепени от ГЕРБ, няма да бъдем избрани, ако бъдем подкрепени от ГЕРБ и ДПС няма да бъдем избрани, ако бъдем избрани, то това означава, че за нас са гласували хора и от други партии и тази подкрепа и обединение са важни“, каза Герджиков.

„Отворен съм за всякакви дебати по теми и политики. Виждам шансовете като много големи, подкрепата към нас е изключително голяма и не съм я очаквал. Компроматите не са верни, не съм словословил за Борисов и това е фалшива новина. Не е вярно и че съм подписвал договор с майка ми, всичко това не е вярно“, обяви проф. Герджиков.

„Нямам нищо против личността на Радев, ние сме в добри отношения, но по резултатите в края на мандата му се вижда дали е успял или не. Ако той беше министър на екологията, щяхме да го питаме как е оставил екологията, но като президент в края на мандата му трябва да го питаме дали е спазил буквата на конституцията за обединение и се вижда“, отчете още той.