Проф. Кантарджиев: Точността на тестовете за ученици е около 90%

0
31
Проф. Тодор Кантарджиев

По-добре е децата да се тестват вкъщи, твърди консултантът на СО

По-добре е децата да се тестват срещу ковид-19 вкъщи и родителите да подписват декларация за резултата, отколкото пробите да се взимат от училище, коментира пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксинирането.

Той обясни още, че 30 минути преди взимането на пробата децата не трябва да са консумирали храни или напитки, за да може по този начин да се избегне грешен резултат.

„Тези тестове са с по-ниска чувствителност от PCR-а. Точността е около 90%. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове“, допълни Кантарджиев и каза още, че при евентуален положителен резултат ще трябва да се потвърди и с PCR.

Той е на мнение, че връщането на децата в клас е предпоставка за увеличаване на случаите, но смята, че спирането на малките ученици не е било необходимо, тъй като 4% от паралелките между 1 и 4 клас в София са били под карантина преди 3 седмици, когато децата се върнаха към онлайн обучението.

Проф. Кантарджиев прогнозира, че следващите дни ще има висока COVID смъртност заради броя на заболелите през последните седмици. Консултантът към СО допълни, че в отделенията на ВМА и МВР болница има над 100 пациенти в тежко състояние. В „Пирогов“ на интензивно лечение са около 50 души, а в другите големи столични болници – по около 30 души.

„Трябва да се подготвим, че тази и следващата седмица ще има увеличение на смъртните случаи. Аз не съм привърженик на локдауна“, подчерта още той.

Относно това защо ваксинираните също се заразяват, проф. Кантарджиев обясни:

„Винаги има пробив по ваксината. Около 70 души от 1000 ваксинирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, но не 14, както е неваксинираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса“.

Според него ваксинираните, които са били на лечение в болница, трябва да се тестват за антитела, за да се установи дали са били с фалшив документ за имунизация.