Професори и доценти депутати ще могат да продължат да преподават

0
46
Снимка: Трибюн

Така преподавателите ще запазят работните си места

Хабилитираните университетски преподаватели, станали народни представители, ще могат да продължат дейността си в университета или да излязат в неплатен отпуск. Така професори и доценти ще могат да запазят работните си места и да продължат да обучават студентите си въпреки работата им в парламента.

Това прие с 9 гласа „за“ комисията за правилника за дейността на Народното събрание по предложение на ГЕРБ-СДС.

При пропускане на петъчния парламентарен контрол следващият да бъде двоен – това предложи депутатът от „Възраждане“ Петър Петров.

В миналия парламент имаше многократно отлагане на петъчни контроли – имаше такива доста, с което не се случваше отговарянето на въпросите, които бяха актуални към един момент, а после вече не бяха, обясни Цвета Рангелова от „Възраждане“. Единствено тя обаче застана зад предложението за двойния парламентарен контрол, а останалите ѝ колеги се въздържаха.

С друго свое предложение Петров опита да задължи министрите да отговарят на писмено зададените им въпроси от депутатите, дори и да се разпусне Народното събрание. До момента практиката не го предвиждаше, а след разпускането на НС зададените въпроси оставаха без отговор. Предложението му обаче получи подкрепа от едва четирима в комисията.

Блицконтролът да се измести от петък в четвъртък пък предложи младата депутатка от „Има такъв народ“ Павела Митова, но това също не бе прието.