Прокуратурата ще поиска арест на Божков и по „криминалното“ дело

0
134
Божков в съда Снимка: 24 часа

Държавното обвинение ще извади като доказателства показания на Весела Лечева и убитият Алексей Петров

Софийска градска прокуратура ще поиска постоянен арест за Васил Божков-Черепа и по т.нар. криминално дело срещу него, за убийства, изнасилвания и изнудване. Това научи Breaking.bg от свои източници.

След прибирането си в България от Дубай Черепа получи мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Софийския градски съд по другото дело за хазарта и неплащането на данъци в особено големи размери.

Адвокатите на Божков обжалваха мярката и делото ще се гледа на втора инстанция-Софийския апелативен съд утре на 5 септември. Независимо от решението на САС се очаква в ранния следобед Софийска градска прокуратура да поиска постоянен арест на хазартния бос и по другото дело за убийствата, изнасилванията и изнудването.

Т.нар. криминално дело срещу Черепа е за убийствата на Йордан Динев, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина през миналата пролет. По-късно стана ясно, че Божков е бил разследван и за атентата срещу Алексей Петров- през 2002 година до басейна „Спартак“. Делото бе спряно в края на юли месец т.г., но след екстрадирането на Черепа бе подновено. Както Breaking.bg първи писа по това дело първоначално наблюдаващият прокурор бе наложил мярка „подписка“ на Божков.

Сега обаче нещата са претърпели обрат.

Алексей Петров е дал подробни свидетелски показания, в които е разкрил ролята на Васил Божков в атентата срещу него от 2002 година, съобщи ПИК. Най-напред Петров е бил уклончив в твърденията си, но по-късно, през 2020 година, когато бившият хазартен бос избяга в Дубай, Алексей Петров е говорил в детайли за ролята на Васил Божков и на Николай Добрев (бай Добри), известен като тартора на т.н.Фабрика за убийства. Той обяснил на прокурорите, че има изключително важен и надежден свидетел, но го е укрил в чужбина, за да не бъде ликвидиран.

Весела Лечева също се е осмелила през 2020 година да даде подробни свидетелски показания в НСлС по подозренията си, че именно Васил Божков е поръчителят на стрелбата срещу съпруга й Манол Велев на 11 юли 2007 година.

По повод свидетелските показания на Мария Филипова, как Васил Божков се е опитал да я изнасили, Весела Лечева е коментирала, че маниерът на хазартния бос към жените е бил агресивен и придружен с насилие, допълват от ПИК.